Hlavní obsah

Před lety byla návštěva Rwandy pokoušením osudu, nyní je vše jinak

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1994 a ve Rwandě probíhala genocida. Genocida, která byla trochu jiná v tom, že už ji moderní média pokrývala, a svět tak věděl, co se děje. I tak se do Rwandy a jejího hlavního města Kigali dlouho žádní turisté neodvážili. Situace se však změnila a do Rwandy nyní proudí více turistů něž kdy v historii.

Foto: Profimedia.cz

Rwandské hlavní město Kigali

Článek

Stavební jeřáby se nezastaví a podél širokých silnic cvrlikají ptáci ve stromech. Po silnicích se prohání obrovské množství moto-taxíků, které suplují v Kigali velké množství služeb. Na motorkách tak přepravují nákupy, kusy nábytku, balíky slámy, ale i turisty. Ti si je objednávají přes aplikaci ne nepodobnou Uberu. Provozovatelé pak dohlížejí na to, aby turisté byli jako v bavlnce. Přeci jen si jich tam teď hledí více než kdy jindy.

Foto: Profimedia.cz

Produkce kávy je jednou z významných finančních injekcí pro tamější ekonomiku.

Podle studií Světového ekonomického fóra je Rwanda, věřte, nebo ne, nejbezpečnější zemí v celé Africe a devátou nejbezpečnější zemí na celém světě. Vždyť i hotelový řetězec Marriot si vybral Kigali jako zatím úplně první subsaharskou lokalitu pro výstavbu ubytovacího zařízení. Park Inn by Radisson tu pak otevřel velmi nedávno. I to naznačuje důvěru v bezpečnost země.

MZV varuje jen drobně

„Politická situace je stabilní. V hlavním městě Kigali jsou zavedena bezpečnostní opatření, která mají pozitivní vliv na nízkou míru obecné kriminality. Mimo hlavní město je však lépe cestovat organizovaně,” stojí na stránkách českého Ministerstva zahraničí. To doporučuje vyvarovat se cestování do pohraničních oblastí s Burundi a po venkovských oblastech u hranic s Konžskou demokratickou republikou s výjimkou měst Gisenyi, Kibuye a Cyangugu.

Dnešní Kigali je úplně jiným městem, než bylo v roce 1994, kdy bylo v zemi během několik týdnů vyvražděno skoro milión lidí. Připomínek tohoto smutného období však najdete v zemi požehnaně. Zejména mnohé kostely připomínají smutnou minulost země, kdy byli Tutsiové vražděni Huty uvnitř kostelů, kde se snažili najít bezpečí. Marně.

Foto: Profimedia.cz

Temná historie Rwandy není ani čtvrtstoletí daleko...

Ntarama Memorial nedaleko Kigali je pro silnější nátury. Do obyčejného kostela se tu vměstnalo pět tisíc lidí. Hutské milice však nemilosrdně zaútočily - do lidí pálily ze střechy a dírami ve zdech vhazovaly dovnitř granáty. V nedalekém Nyamata Genocide Memorial leží pozůstatky 50 000 obětí. Uvnitř jsou hromady jejich oblečení a v podzemí jsou vyrovnané lebky nesoucí stopy po úderech mačetami.

Foto: Profimedia.cz

Gorily horské ve Rwandě

Hlavním lákadlem země ale není temná turistika, ale příroda. Jmenovitě gorily horské, které tu volně žijí na malém území na pomezí Rwandy, Ugandy a Konžské demokratické republiky. Pokud se necítíte tak dobrodružně, možná vás uspokojí horké prameny Amashuza nebo návštěvy kávových plantáží, kterých je v zemi požehnaně.

Ač od osudného roku 1994 neuplynulo ještě ani čtvrtstoletí, ve Rwandě se zdá být tento rok už světelné míle daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám