Hlavní obsah

Křižovatka obou Korejí. Vila po Kim Ir-senovi přitahuje v době olympiády turisty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probíhající olympiádu mnozí zahraniční návštěvníci využívají i k poznání Jižní Koreje. Jedním z míst, do kterých míří, je vila bývalého severokorejského diktátora Kim Ir-sena, která po válce zůstala na území Jižní Koreje. Pobřežní hacienda sloužila jako letní rezidence a dodnes jsou v ní vystaveny věci připomínající Kim Ir-sena či jeho syna Kim Čong-ila, píše Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vila bývalého severokorejského vůdce táhne návštěvníkyVideo: Reuters

 
Článek

Vila na Hwajinpo Beach byla vybudována v roce 1930, dvacet let před vypuknutím války. Někdejší severokorejský vůdce zde trávil prázdniny spolu se svou rodinou, ale i se sovětskými důstojníky. V důsledku konfliktu skončila budova na území Jižní Koreje a od roku 1999 slouží jako turistická atrakce, která dává nahlédnout do dob již dávno minulých.

I dnes jsou zde cítit známky jisté nevraživosti. Některé fotografie Kim Čong-ila jsou poškrábané a v minulosti údajně aktivisté vyhrožovali, že vilu vyhodí do vzduchu, uvedla agentura AP. Část Jihokorejců nechápe, proč by měla budova nadále stát a připomínat krvavý konflikt.

Podle vedení muzea ale nejde o to glorifikovat severokorejské diktátory, ale spíše připomenout dějiny Korejského poloostrova. „Někteří studenti ani nevědí, kdy válka začala. Chci lidem říct o bolestivých vzpomínkách na tu dobu a vysvětlit, proč by se taková tragédie už nikdy neměla opakovat,“ tvrdí 62letá pracovnice muzea Jeon Sun-bok.

Hacienda leží nedaleko demilitarizované zóny v provincii Goseong. Od dějiště olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu je vzdálená kolem 90 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám