Hlavní obsah

Stoleté zahrady indického paláce se otevřely veřejnosti, ale jen na měsíc

Novinky, mšv

Po dobu jednoho měsíce si budou moci návštěvníci projít Mughalské zahrady u prezidentského paláce v indickém Novém Dillí. Informovala o tom agentura Reuters. Pompézní park zdobený stovkami druhů květin je postavený v perském stylu, je nicméně pozůstatkem doby, kdy Indie patřila pod rozsáhlé Britské impérium. Zahrady Mughal jsou oázou klidu v jinak chaotické a rušné metropoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahrady prezidentského paláce v Novém Dillí se otevřely veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

O zahradách, rozprostírajících se na 15 akrech, se často mluví jako o duši prezidentského paláce. Jejich předobrazem byly další mughalské zahrady — toto pojmenování obecně označuje parky, které vznikly v období Mughalské říše, která se na indickém subkontinentu rozprostírala mezi 16. až 19. stoletím. Pro jejich vzhled je charakteristické využití perských motivů.

Zahrada u prezidentského paláce vznikla ovšem později. Návrh sira Edwina Lutyense byl dokončen v roce 1917, ale hotovo bylo až o 12 let později. Zmíněné perské motivy tu nicméně doplňuje tradiční indická architektura, jejich tvůrce do nich zakomponoval i prvky západního stavitelství.

Jména po osobnostech

Hlavní dominantou zahrad je ovšem záplava pestrobarevných květin. Klíčovými jsou už od doby vzniku růže, kterých se tu nachází na 159 druhů, uvádí oficiální stránka prezidentské kanceláře.

Nacházejí se tu i růže pojmenované po významných osobnostech z celého světa. Květiny nesou jména po Matce Tereze, královně Alžbětě II., návrháři Christianu Diorovi nebo americkém prezidentovi J. F. Kennedym. Kromě růží se tu dají nalézt například i tulipány, lilie, narcisy a další.

Zahrady se každoročně otevírají jen na krátkou dobu, právě v době rozkvětu zdejších růží — což je obvykle mezi únorem a dubnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám