Hlavní obsah

Trump označil Afriku za p*del světa. Zambie na tom postavila turistickou kampaň

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump si nedávno pustil pusu na špacír. Ve svém projevu uvedl, že by raději přijímal imigranty z Norska než ze všech p*delí světa. Kromě některých středoamerických států mířil svá slova také na Afriku. V Zambii se rozhodli jeho slova využít v nové turistické kampani, která láká k návštěvě této okouzlující země.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled na Viktoriiny vodopády ze zambijské strany. Ilustrační foto

Článek

Organizace Zambiatourism zveřejnila na svém Facebooku reklamu, která parafrázuje Trumpova slova. „Navštivte vidláckou Zambii, kde jediné hvězdy a pruhy uvidíte na obloze a zebrách,“ píše se v reklamě v narážce na americkou vlajku.

Jelikož je ale Zambiatourism soukromou agenturou, oficiální turistická kancelář se od její velice upřímné reklamy distancovala a uvedla, že nevyjadřuje její stanovisko. Nejspíše i proto, že země od USA pravidelně dostává finanční injekci 800 miliónů dolarů na rozvoj.

Domov Viktoriiných vodopádů

Reakce na reklamu se různily. Někteří lidé upozorňovali právě na peníze, které Zambie dostává od USA, a tudíž jim nepřijde rozumné dělat si legraci z amerického prezidenta. Jiné reklama naopak pobavila a upozornili, že země disponuje velkým přírodním bohatstvím.

Mimo jiné je totiž domovem Viktoriiných vodopádů, které se často označují za jedno z nejhezčích míst na planetě vůbec. Jsou mimochodem dvakrát tak vysoké i široké než Niagarské vodopády. A jsou obklopeny divokou přírodou, v níž se prohánějí antilopy, zebry, sloni a další zvířata.

Kromě Afriky označil Donald Trump za p*dele světa například karibský ostrov Haiti nebo středoamerický Salvador. Ve svém projevu v Bílém domě, v němž mluvil o imigraci, pak uvedl, že by byl radši, kdyby do USA přicházeli lidé třeba z Norska.

Independent ovšem upozorňuje, že je to spíše naopak — ze Spojených států mnohem více lidí migruje do Norska než opačně. Americký prezident si za svůj výrok vysloužil kritiku světových lídrů a diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám