Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na tříkrálový pochod, zahrajte si na novináře

Novinky, kčt

Svátek Tří králů můžete se svými ratolestmi oslavit sportovně, třeba při pochodu na středočeský hrad Okoř nebo do hanáckého Javoříčka. Ve výtvarné dílně v pražské galerii DOX se děti dozví, co obnáší novinářská práce, v litoměřickém muzeu si zase vyzkouší výrobu knihy.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte v sobotu na tříkrálový pochod. Ilustrační foto

Článek
Praha

Morčata v Toulcově dvoře

Milovníci morčat se v sobotu setkají v Toulcově dvoře v pražské Hostivaři. Návštěvníci si mohou prohlédnout jak morčata krátkosrstá, dlouhosrstá a bezsrstá, tak i obří morčata plemene cuy či morčecí voříšky. Některá z tří stovek zvířátek budou na prodej, k zakoupení bude i krmivo, podestýlka či pelíšky. Podrobnosti zde.

Novinářská dílna

Zajděte s dětmi v sobotu odpoledne do holešovického Centra současného umění DOX! Můžete se zúčastnit rodinné výtvarné dílny v rámci výstavy Před očima: Příběhy Iráku, na níž si zahrajete na novináře. Budete pátrat po informacích a vytvoříte reportáž. Nejmladší návštěvníci se tak mohou dozvědět něco málo o této profesi. Více informací zde.

Tříkrálový pochod

Od základní školy ve Vokovicích startuje v sobotu ráno jubilejní 50. ročník pochodu Tříkrálová Okoř. Vybrat si můžete ze čtyř různě dlouhých tras, od 13kilometrové až po 44kilometrovou. Během pochodu si můžete prohlédnout zříceninu hradu Okoř, občerstvit se u kaple v Číčovicích a v cíli v Roztokách u Prahy na vás čekají králové a malá odměna. Další informace zde.

Středočeský kraj

Odlévání svíček

Přijďte si se svými ratolestmi odlít svíčku ve tvaru lodičky do ořechových skořápek! Zažít prastarou tříkrálovou tradici můžete v sobotu i neděli ve svíčkárně Rodas v Šestajovicích u Prahy a odnesené skořápky se svíčkami si doma můžete pustit v míse s vodou. Podrobnosti naleznete zde.

Pohádkové prohlídky zámku

Královna Elsa nezná pohádky. Malí návštěvníci jí mohou pomoci poznat pohádku o Popelce, Šípkové Růžence nebo Červené karkulce v sobotu i neděli na speciální prohlídce zámku v Mníšku pod Brdy. Kromě toho se podívají do kouzelného sklepení nebo na hodinovou věž. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Konec Vánoc v zoo

Vánoce už v sobotu končí, až do neděle si ale můžete s dětmi užít jejich atmosféru ve svátečně nasvícené zoo v Hluboké nad Vltavou. Kromě tisíce žároviček a světelných efektů si prohlédnete i některé druhy zvířat, které zde v letním období nepotkáte. Navíc vás čeká prodloužená otevírací doba do 18.15 hodin. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Expozice o koloběhu peněz

Pro žáky druhé až sedmé třídy je určena interaktivní expozice s názvem Jak se točí peníze v plzeňském prostoru DEPO2015. Dětem umožní hravou formou získat povědomí o finanční gramotnosti a koloběhu peněz. Navíc se mohou zúčastnit soutěže o zájezd do Belgie se známým youtuberem Kovym. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Zimní prohlídky hradu

Neseďte o víkendu doma a udělejte si se svými potomky výlet na hrad Cheb. Veškeré hradní interiéry jsou sice v zimním období uzavřeny, můžete ale využít volného vstupu na hradní nádvoří, torzo románského paláce a barokní pevnostní val, odkud je hezký výhled na část města a blízké okolí. Více informací zde.

Ústecký kraj

Tvořivá dílna

Vyrobte si se svými ratolestmi knížku. Možnost máte v tvořivé dílně pro rodiče s dětmi, která se koná v sobotu odpoledne v Oblastním muzeu v Litoměřicích. Dozvíte se také, jak vypadaly katunové dekorativní papíry, které využijete při práci. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Výstava S čerty nejsou žerty

Máte rádi českou pohádku S čerty nejsou žerty? Městské muzeum v Mimoni připravilo výstavu věnovanou tomuto slavnému filmu, na níž nechybí dvě desítky kostýmů z barrandovských studií, třeba šaty Angelíny či Adélky, nebo stylizované dekorace a dochované dokumenty z archivu. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Dračí okruh hradem

Na Starých Hradech nedaleko Jičína se usídlili draci, které uvidíte na prohlídce zdejšího hradu. Čeká na vás i mnoho dalších pohádkových bytostí z pohádek čaroděje Archibalda I. Přijďte o víkendu zachránit princeznu Laskonku a dostat za to pohádkovou odměnu! Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Výstava rytířských zbrojí a mečů

Největší skvosty českých a moravských zbrojnic jsou k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Těšit se můžete na rytířské zbroje, palné i chladné zbraně a další exponáty ze šlechtických sbírek, a to jak z doby renesance, tak i ze 17. až 19. století. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Historie lyžařského vybavení

Jak vypadali lyžaři od přelomu 19. a 20. století až po devadesátá léta minulého století, to se dozvíte na výstavě v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Čekají vás ukázky dámské, pánské i dětské lyžařské módy i běžeckého a sjezdařského vybavení z jednotlivých dekád. Podrobnosti naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Tříkrálová dílna

S příběhem o hvězdě a mudrcích Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi se mohou děti seznámit na ateliéru v Místodržitelském paláci v Brně, který se uskuteční v sobotu dopoledne. Prostřednictvím jednoduchých úkolů zrekonstruují příběh o narození Ježíška a vyrobí si malý dárek. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Tříkrálový pochod

Udělejte si v sobotu s dětmi výlet. Cílem pátého Tříkrálového véšlapu je obec Javoříčko nedaleko Litovle. Vyrazit můžete v 9 hodin ráno buď z Bouzova, Luké, Hvozdu nebo z Ludmírova. V cíli se můžete občerstvit nápoji či gulášem, také si opéct s sebou donesené špekáčky. Výtěžek z akce bude věnován na charitativní sbírku. Další informace zde.

Zlínský kraj

Výstava o zvířátkách

Chtějí se vaše děti dozvědět něco o zvířatech, kteří s námi obývají naše domovy a stavby? V tom případě můžou zamířit do Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně, kde na výstavě Žijí s námi zjistí fakta o hmyzu, ptácích i savcích, třeba myších, kunách nebo netopýrech. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Poslední bruslení

Na vánočním kluzišti na ostravském Masarykově náměstí si poslední bruslení užijete tuto sobotu a neděli. Kluziště je od 10:00 do 20:00 hodin přístupné zdarma, na místě si můžete za poplatek brusle půjčit i nechat nabrousit. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám