Hlavní obsah

Sedm měst nejvíce přeplněných turisty? Pět z nich je v Evropě

Novinky, mšv

Jakkoli lze najít krásná místa po celém světě, Evropa je v hledáčku turistů nejvíce. Alespoň to vyplývá z nové zprávy zveřejněné Světovou radou cestování a cestovního ruchu, která pojednává o negativním dopadu masové turistiky. Je v ní zmíněno sedm měst, jež pod náporem návštěvníků trpí nejvíce a jen pět z nich se nachází na starém kontinentu, píše Independent.

Foto: Profimedia.cz

Pod náporem turistů trpí i chorvatský Dubrovník.

Článek

„Cestovní ruch a turistický sektor jsou základním kamenem globální ekonomiky a díky stále bohatší střední třídě, lepší digitální i fyzické propojenosti a především lidem, kteří lační po objevování světa, dochází k jejímu rapidnímu růstu. Spolu s tím ale přichází řada výzev a problémů, z nichž mnoho může být shrnuto termínem přelidňování,“ uvádí zpráva. Nejedná se sice o nic nového, ale mnoho populárních destinací si moc neví s tímto problémem rady.

Zpráva zmiňuje pět klíčových dopadů masové turistiky, mezi nimiž jsou zhoršení turistických zážitků, přetížená infrastruktura, poškození přírody, ohrožení kulturního dědictví a odcizení místních obyvatel ve smyslu vylidňování center a nárůstu „nepřátelských podmínek“ pro život. Tento bod se dále dělí na dvě kategorie — hustotu, což je počet turistů na čtvereční kilometr, a intenzitu, což je počet turistů na jednoho místního obyvatele.

Benátky jako odstrašující případ

Těchto pět bodů bylo zohledněno při sestavování žebříčku měst, které kvůli masové turistice trpí nejvíce a jejich jména nejsou nijak překvapivá. V souvislosti s masovou turistikou se o nich totiž mluví téměř neustále. Jsou to Amsterdam, Barcelona, Dubrovník, Benátky a možná překvapivě Varšava. Mimo Evropu nejhůře dopadly malajsijské Kuala Lumpur a čínské Macao.

První čtyři zmíněná města problém s narůstajícím počtem turistů úplně nezvládají. V Barceloně proti návštěvníkům protestovali místní, Benátky se zase často uvádějí jako ten nejvíce odstrašující případ, kam až může turistika dojít. Počet obyvatel v severoitalské perle totiž závratně klesá. Dubrovník se zase stal populárním díky televiznímu seriálu Hra o trůny, který se zde natáčí.

„Cestování a turismus z tohoto bodu bude jen dále narůstat. Vytvoří se nové práce, příležitosti i nové zážitky. Ruku v ruce s tím přicházejí i výzvy, mnoho měst bude muset najít rovnováhu mezi potřebami byznysu, místních obyvatel a turistů,“ uvádí zpráva. Uzavírá se tím, že smyslem této studie bylo přinést fakta a pojmenovat problém, který dlouho charakterizovaly pouze emoce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám