Hlavní obsah

Muž se vydal z Osla do Athén. Cestu ovšem zdolal na kajaku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba před půl rokem se šedesátiletý Mark Fuhrmann rozhodl podniknout dalekou a dobrodružnou výpravu. Původem Kanaďan žijící v Norsku se vypravil z Osla směrem do řeckých Athén. Nikoli však po svých, cestu zdolal na kajaku. Propádloval celkem 183 dní přes moře, ale i řeky či kanály 15 evropských zemí. Kromě výpravy samotné šlo o podporu kampaně za mír, laskavost a lidskost, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanaďan vyrazil sám na kajaku z Osla do AthénVideo: Reuters

 
Článek

Cesta, kterou Fuhrmann započal v dubnu, byla mnohdy náročná, bojoval na ní se silným větrem, rozbouřenými vlnami, několikrát se i ztratil. Jednou musel být odvezen také do nemocnice kvůli silnému podchlazení — když se mu kajak převrhnul a musela ho zachránit švédská pobřežní stráž.

Kanaďan ovšem nepádloval nepřetržitě, také odpočíval a přespával většinou ve stanu. Někdy ho u sebe nechali přespat místní. Cesta byla náročná ovšem i po psychické stránce, Fuhrmann bojoval s osaměním a každý den prý zvažoval, že cestu ukončí.

Akt laskavosti

Fuhrmann je zakladatelem humanitárního projektu Piece Prize, který má šířit povědomí o důležitosti laskavosti a pomoci mezi lidmi. V zemích, které navštívil a ve městech, do nichž v rámci cesty zavítal, hledal „tiché hrdiny“, kteří například v rámci své komunity někomu pomohli v tíživé situaci.

Kanaďan totiž před šesti lety ztratil kvůli rakovině manželku a měl pocit, že se ze společnosti vytratil cit pro rodinu a jistá semknutost. Chtěl vyslat zprávu, že i malý akt laskavosti může někomu velmi pomoci.

Při své cestě nadšený kajakář projel třeba Dánsko, Německo, Itálii, Albánii a další. Za svůj cíl si zvolil záměrně Athény, a to kvůli imigrantům, kteří se na řeckých hranicích hromadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám