Hlavní obsah

Zakotvěte ve Svatém přístavu s kilometry zlatavých pláží

Novinky, Taťána Marenčíková (Porto Santo)

Portugalská Madeira je Čechům dobře známá jako nejdostupnější, nepříliš vzdálená exotika. Jejího malého bratříčka, 43 kilometrů vzdálený ostrov Porto Santo, znají spíše krajané a pár zasvěcených milovníků pláží. A ti se informacemi příliš nechlubí. Protože kde dnes najdete oázu klidu s kilometry zlatého písku v teplotně stálém podnebí bez hlavy na hlavě? Představujeme Porto Santo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ostrov Porto Santo

Článek

Malý ostrov v madeirském souostroví získal své jméno poetickým způsobem. Roku 1418 byl objeven třemi portugalskými mořeplavci, které k tamním břehům zanesla silná bouře. Zátoku, v níž šťastně přistáli, tehdy nazvali Porto Santo (Svatý přístav). Jedním z objevitelů byl i šlechtic Bartolomeu Perestrelo, který po rozdělení madeirského souostroví na administrativní jednotky (tzv. kapitánie), získal ostrov Porto Santo do dědičného léna. A tím se dostáváme k objeviteli Ameriky Kryštofu Kolumbovi.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jsou horší místa, kam vás může zanést bouře.

Kolumbus se již v mládí živil jako námořník a obchodník a nákup třtinového cukru pro rod Centurionů jej přivedl až na maličké Porto Santo. Zde Kryštof Kolumbus učinil životní objev, který pravděpodobně sehrál roli i v jeho nejznámějším. Na ostrově poznal svou budoucí manželku Filipínu Moniz de Perestrelo, dceru bývalého kapitána ostrova. S ní zplodil syna Diega a jako věno od tchána dostal jeho mapy větrů a mořských proudů na portugalských ostrovech a v Atlantiku. K čemu je později využil, ví asi každý.

Kolumbův pobyt na Porto Santo dodnes připomíná Casa Museu Colombo, jeho údajný dům a dnes muzeum. Nachází se u náměstí Largo do Pelourinho ve vesnici Vila Baleira a najdete v něm výstavu připomínající cesty nejznámějšího mořeplavce, mapy a rodinné portréty. Neexistují sice žádné důkazy, že Kolumbus v tomto domě opravdu žil, ale k dovolené trocha té romantiky patří a symbolické vstupné vás na chvíli přenese do časů, kdy Amerika ještě „neexistovala“.

Válení doporučeno

Co je naopak vědecky dokázáno, jsou léčivé účinky zdejšího písku. Ostrov je vyhlášený svou bezmála desetikilometrovou zlatou pláží, která je považována za jednu z nejkrásnějších v Evropě. Písek je navíc tvořen rozdrcenými korály, které obsahují velké množství minerálních látek. Často tak na pláži spatříte turisty „pohřbívající“ své protějšky pod hromadami jemného písku. Pokud jim nechají trčet hlavu, nezasahujte, je to léčivé.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláže ostrova Porto Santo rozhodně nejsou přelidněné, lidé se totiž rozprostřou po celé délce.

Ze stejného důvodu byly na ostrově zřízeny i písečné lázně. Dostane se vám tam prý podobného servisu v sofistikovanějším provedení, jen to vyjde o něco dráž než „plácnout” sebou na pláž. Ta nebývá díky své délce ani v hlavní letní sezóně přeplněná. A mírně otužilejší jedinci sem za pískem a mořem jezdí po celý rok. Teploty vzduchu totiž na Porto Santo přes den zřídka klesají pod dvacet stupňů a teplota moře nejde pod osmnáct ani v zimě.

Dalším důvodem, proč na ostrov jezdí zejména Portugalci, je jeho „neprofláknutost“. Zachoval si poklidnou přímořskou atmosféru bez hlučných diskoték, plážových prodejců korálků a přeplněných silnic. Betonových cest na ostrově moc není, a tak jej autem pohodlně projedete za pár hodin.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Pláž u Ponta da Calheta

Za golfem a autentickou gastronomií

Porto Santo si oblíbili i golfisté. Zdejší hřiště navrhoval Seve Ballestros, bývalá světová jednička v golfovém žebříčku, a je považováno za nejlepší na celém souostroví.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Zdejší podniky mají venkovský, často rodinný charakter a nikam se nespěchá.

A najdete zde i pár gastronomických skvostů. Jedním z nich je třeba rodinná restaurace Torres, servírující zejména typickou portugalskou kuchyni a plody moře. Recepty, předávané z generace na generaci, se potkávají s příjemnou obsluhou a romantickou venkovskou atmosférou. Majitelé jsou hrdí hlavně na grilovaná jídla a dezerty s místním pokladem, čerstvou maracujou. Výhodou restaurace, která se nachází v méně turisty navštěvované části ostrova, je bezplatná možnost transportu z a do hotelu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Tradiční portugalská kuchyně využívá hlavně čerstvé suroviny - ryby, zeleninu a bylinky.

Pokud jste se totiž přijeli jen válet na zdravém písku a užívat si moře, bez auta se nejspíš obejdete. Můžete si jej ale půjčit, stejně jako skladnější skútr nebo kolo, ve vesničce Vila Baleira. Dopravní prostředek vám bude nejspíš bohatě stačit na den. Můžete se s ním třeba přiblížit ke třem sopečných vrcholům, z nichž je působivý výhled na okolní ostrovy. A neměli byste si nechat ujít ani vyhlídku s větrnými mlýny, které najdete na většině pohlednic ostrova. Jste-li zdatnější chodci, téměř všude dojdete po svých, ostrov má totiž rozlohu pouze 42 kilometrů čtverečních.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ostrovní silnice jsou téměř prázdné a vyhlídky poutavé.

Za zmínku stojí též letiště, které se táhne téměř přes celou šířku Porto Santa (asi šest kilometrů). Nejčastějším místem leteckého spojení je nedaleká exotičtější Madeira. Přibližně patnáctiminutový let je operován několikrát denně, ale ostrov má přímé spojení i s několika většími evropskými metropolemi.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Letadlem jste z Madeiry na Porto Santu za patnáct minut, ale dvouhodinová cesta trajektem je levnější a také má něco do sebe.

Právě snadná dostupnost Madeiry svádí ke kombinovanému pobytu na obou ostrovech. A pro ty, kteří preferují kosmopolitnější dovolenou s širším množstvím aktivit je jednodenní nebo dvoudenní výlet z Madeiry na Porto Santo letadlem či trajektem tím pravým odpočinkem, který skýtá koupání s nezapomenutelnými západy slunce.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jednou ze specialit Porto Santa jsou dechberoucí západy slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám