Hlavní obsah

V Asii spustili nejdelší ziplinovou dráhu na kontinentu. Má přes tři kilometry

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jižní Koreji mají nového rekordmana. Je jím 3,18 kilometru dlouhá ziplinová dráha, jež se stala tou vůbec nejdelší v Asii a nejspíš i na světě. Předběhla dosavadního držitele primátu, dráhu v Kazachstánu. Provozovatelé atrakce doufají, že do regionu Hadong přitáhne více turistů, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Asie má novou nejdelší zipline dráhuVideo: AP

 
Článek

Dráha se táhne mezi horou Gumo a končí nedaleko chrámu Gyeongchung. Jezdci na ní mohou jet rychlostí až 120 kilometrů v hodině. Se svou délkou 3186 metrů je o polovinu delší než dosavadní jihokorejský rekordman, překonala i dosavadní nejdelší ziplinouvou dráhu v Asii, jež se nachází v kazašském zábavním parku Lesnaya Skazka a otevřela se teprve loni.

Paradoxní je, že nejdelší zipline uznaný Guinnessovou knihou rekordů se nachází v portorickém zábavním parku Toro Verde a měří „pouze” 2530 metrů. Konkurence mu roste ve Spojených arabských emirátech, konkrétně v emirátu Rás al-Chajma, tamní zipline by měl být ještě o něco delší. [celá zpráva]

Jak se ovšem zdá, Jihokorejci oba konkurenty zcela rozcupovali — tedy za předpokladu, že se v SAE nerozhodnou dráhu, jež se má letos v prosinci otevřít, ještě o kilometr prodloužit.

Co je zipline?

Základem adrenalinové aktivity jménem zipline je ocelové lano napnuté nad údolím nebo obecně mezi dvěma body. Po něm se odvážlivci svezou pomocí postroje, který tvoří kladka a lezecký úvaz, a při jízdě vzduchem si užívají výhled na okolí.

Nová dráha v Koreji je součástí turistického projektu regionu Hadong. Ten je spuštěn už od roku 2015 a jeho cílem je vybudovat nejen novou infrastrukturu, ale také atrakce, které by do oblasti přitáhly další návštěvníky. Součástí by měly být například i nové lanovky nebo jednokolejky zvané monorail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám