Hlavní obsah

Portugalsko je nejlepší evropská destinace. I kvůli přívětivým obyvatelům

Novinky, mšv

Nejlepší evropskou destinací se stalo Portugalsko. Prvenství obhájilo na udílení „turistických Oskarů“ World Travel Awards, jedné z nejprestižnějších cen v oblasti cestovního ruchu. Země obsadila první příčku v celkem 37 kategoriích a je čím dál více vnímána jako kvalitní destinace i díky různorodosti krajiny, dobré dopravní infrastruktuře nebo přívětivosti a laskavosti obyvatel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Palácio da Pena v portugalské Sintře.

Článek

Ač se Portugalsko řadí mezi spíše menší země, třeba v porovnání se sousedním Španělskem, turistům má mnohé co nabídnout a cestovatelé začínají jeho krásy postupně odhalovat.

Stěžejními městskými cíli jsou samozřejmě Lisabon či Porto, v němž do moře ústí řeka Douro. Ta je významná tím, že se v jejích údolích produkuje slavné portské víno. Ani hlavní portugalské město nebylo při udílení World Travel Awards opomenuto, stalo se Nejlepším přístavem pro zámořské lodě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Portugalské hlavní město Lisabon

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Západy slunce v rybářské vesničce Carrasqueira v regionu Alentejo lákají turisty z celé Evropy.

Ti, kteří spíše než městské turistice dávají přednost odpočinku, mohou zamířit do nejjižnějšího portugalského regionu Algarve. Ten totiž obsadil první příčku v kategorii Nejlepší plážová destinace Evropy.

Oblast je známá pro své zlatavé písečné pláže, sluncem prozářená skaliska a panensky tyrkysové moře. I známý turistický průvodce Lonely Planet vyzdvihuje Algarve právě pro jeho pláže, které jsou navíc vhodné pro rodiny s dětmi. Krásy Portugalska se ale ukrývají i v méně turisticky frekventovaných cílech, zejména na venkově.

Bodovala i Madeira

Tím výčet ocenění, které Portugalsko získalo, ale zdaleka nekončí. Země si totiž ukořistila také první místo v kategorii Nejlepší ostrovní destinace, kterou se stala Madeira. Ta leží západně od pobřeží Maroka a je známá například tím, že se zde narodil fotbalista Christiano Ronaldo. Nejedná se ovšem o klasický dovolenkový ostrov. Spíše než na plážový odpočinek je Madeira vyhledávaná pro nádherné treky a výhledy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ostrov věčného jara - portugalská Madeira

Portugalsko dále získalo například cenu za Nejlepší turistickou organizaci, ocenění bylo letos o 13 více než loni. Země navíc posiluje svou image třetího nejmírovějšího státu na světě, uvedla oficiální turistická organizace v tiskové zprávě. Každoročně Portugalsko navštíví kolem 21 miliónů turistů.

World Travel Awards vznikly v roce 1993, aby oceňovaly nejrůznější společnosti, které spadají do cestovního ruchu. Dnes mají desítky kategorií, ve kterých se hodnotí aerolinie, hotely, turistické organizace, destinace, ale i hotely.

Reklama

Související články

Belém: Nefalšované srdce Lisabonu

Portugalský Lisabon byste mohli procházet i pár dní a stále byste objevovali nová zajímavá zákoutí. Kdyby se vás turista zeptal, co vidět v Praze, pošlete ho...

Výběr článků

Načítám