Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslaďte si život dezerty nebo vychutnejte exotickou kávu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ryze říjnový víkend nabízí mnoho gastronomických akcí. Podzim je totiž bezesporu dobou, kdy je třeba chmurné a sychravé počasí vyrovnávat přísunem dobrot. Oslaďte si život na pražském festivalu sladkostí Dolce Vita, pořádně ho rozpalte na ostravském chilli festivalu nebo vyrazte na nějakou z akcí, které se konají v rámci brněnského Týdne kávy. Ten vrcholí kávovým víkendem.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na závěr Týdne kávy do Brna. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival sladkostí

Na smíchovské náplavce, se v sobotu uskuteční festival, který potěší chuťové buňky všech milovníků sladkého. Festival Dolce Vita představí dezerty, koláče, buchty, vafle, palačinky, zkrátka vše, na co si dokážete jen vzpomenout. Zcela opomenuta nebudou ani slaná jídla, třeba grilovaná masa. Podrobnosti naleznete zde.

Biojarmark

Patříte-li mezi příznivce kvalitních produktů, navíc z ekologického zemědělství, vyrazte v sobotu na Biojarmark na Letné. Najdete zde produkty od zelinářů, vinařů i chovatelů z Česka, akci navíc doplní kulturně laděný program s hudbou a tanci, ale také exotický street food. Jarmark se koná na dvoře Národního zemědělského muzea. Více zde.

Středočeský kraj

Cibulový jarmark

Jako tradičně se první říjnovou sobotu koná v Hořovicích Cibulový jarmark. Ulice města zaplní stánky s cibulí, česnekem a dalšími produkty ze zahrádek. Součástí akce je letos také výstava ovoce, hub nebo včelařských výrobků. Svůj um ovšem představí také řemeslníci, jejichž práci zde budete moci rovněž zakoupit. Další informace zde.

Cestovatelský festival

Pokud vás láká vůně dálek a chcete se dozvědět mnoho zajímavostí, tipů a rad, navštivte v sobotu cestovatelský festival Na@Na. Letos se přesouvá do Kutné Hory a uskuteční se v Galerii Středočeského kraje. Těšit se můžete na zajímavé hosty a jejich přednášky, které vám otevřou obzory třeba v tom, s jakým rozpočtem lze cestovat. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Plody podzimu

V areálu kláštera Borovany je na sobotu přichystána gastronomicko-kulturní akce. Chuťové buňky návštěvníků potěší dobroty z plodů podzimu - jablek, hrušek, švestek, cuket nebo dýní, opomenuty nebudou ani ryby, zvěřina či houby. Na místě bude také řemeslný jarmark, ale i možnost ochutnávky vín. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Pilsner Fest

Oslavte v sobotu jubilejních 175 let od doby, co se v Plzni uvařil první zlatý ležák. Festival, který se k této příležitosti koná, nabídne známá jména české hudební scény, například zpěvačku Lenny či kapely Monkey Business a Sto Zvířat. Opomenuto nebude ani samotné pivo Pilsner Urquell, jídlo, připraveny jsou i prohlídky pivovaru. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Vinobraní na Lokti

Nespočet vzorků k degustaci vás o víkendu čeká v historických kulisách hradu Loket. Kromě vín si budete moci dát i burčák a pohodovou atmosféru dokreslí cimbálová muzika, ale i další hudební vystoupení. Akce se zúčastní desítka vinařů z Čech i Moravy. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Jablečný den

Letošní jablečná úroda se vám předvede v sobotu na zámku Krásný Dvůr. Převážně gastronomická akce nabídne nejrůznější jablečné speciality, ale také koncerty, divadlo nebo i koňskou show. Vyrazit můžete samozřejmě i na klasickou prohlídku zámku. Vstupné je za 70 korun. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Prohlídka krytu

Jako každou první sobotu v měsíci, i tuto se bude konat prohlídka největšího libereckého krytu civilní ochrany v Lucemburské ulici. Všechny tři prohlídky se konají dopoledne a je potřeba si místo na nich předem rezervovat. Uvnitř můžete shlédnout původní vybavení nebo dobové dokumenty a exponáty. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Běžecký závod

Letos ještě nenastal čas pověsit sportovní oblečení na hřebík. V neděli se totiž v Hradci Králové uskuteční maraton a půlmaraton, na kterém si můžete otestovat svou kondici a výdrž. Kromě zmíněných dvou závodů budou k dispozici také štafetové běhy. Start i cíl je v historickém centru města. Podrobnosti o startovném a další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Bramborová sobota

Brambory jsou většinou považovány za pouhou přílohu. Jaká jídla se z nich dají vykouzlit se můžete dozvědět v sobotu ve skanzenu Veselý Kopec v Hlinsku. Kromě ochutnávky tradičních bramborových jídel se dozvíte zajímavosti o pěstování, použití, ale také uskladnění. Akce probíhá od 10:00 do 15:00 hodin. Více zde.

Vysočina

Otevřené ateliéry

Svátek výtvarného umění, to jsou dny otevřených ateliérů, které se o víkendu uskuteční na různých místech Vysočiny. Můžete se osobně setkat s tvůrci, zavítat do galerií, na výstavy, malířských ateliérů, keramických dílen a mnoho dalšího. Akce se koná například v okresech Havlíčkův Brod, Jihlava, Třebíč a další. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Kávový trh

Přijďte o víkendu oslavit Mezinárodní den kávy. Ten sice tradičně připadá na 1. října, v Brně se ale tato tradice bude slavit především v sobotu a neděli. Setkejte se s odborníky a nahlédněte pod ruce baristům během soutěže. Možná objevíte zcela nový svět nebo svou novou oblíbenou kávu. Zúčastnit se můžete také nejrůznějších přednášek. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Ezoterický víkend

Pokud se zajímáte o ezoteriku, magii a tajemno, nenechte si tento víkend ujít olomoucký Astrovíkend. Ten zahrnuje porady s léčiteli, astrology, numerology, ale také nejrůznější přednášky o detoxikaci, kineziologii, chybět ovšem nebude ani výklad z karet a mnoho dalšího. Plná cena je 70 korun, více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Karlovský gastrofestival

Vychutnat si regionální speciality můžete tento víkend i ve Velkých Karlovicích. Devátý ročník zdejšího gastrofestivalu nabídne to nejlepší od vyhlášených šéfkuchařů, ale také soutěž o nejlepší klobásu nebo ochutnávku krajových dobrot, například frgálů. Tyto velké koláče mají na festivalu i svou soutěž, ve které kromě porotců rozhodují i sami návštěvníci. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Pálivý festival

V obchodním centru Galerie Ostrava budete moci o víkendu vyzkoušet, kolik vydržíte. Uskuteční se zde totiž velmi ostrý a pikantní festival, jehož hlavní složkou bude chilli. Už jste někdy ochutnali zmrzlinu s pálivými papričkami? Možná vás bude lákat se rovnou přihlásit do soutěže v pojídání chilli. Dozvíte se také spoustu zajímavých informací. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám