Hlavní obsah

V Plzni i v celém regionu silně roste počet turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plzeňském regionu i v krajském městě výrazně roste počet turistů z ČR i z ciziny, zejména z Asie. Trend nastartovalo Evropské město kultury, jímž se Plzeň stala v roce 2015. Kraj více využívá potenciál stovek barokních památek a chce více propagovat Brdy, Horažďovicko a oblast přehrady Hracholusky. Řekla to náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Centrum Plzně

Článek

„Vnímám trend, že se lidé vracejí do České republiky, že hodně cestují v Čechách a že standard, který jim ubytovatelé nabízejí, je vysoký a že ty krásy a možnosti mají za humny,” uvedla Bartošová. Podle ní letos kraj navštíví opět nejméně o jednotky procent více turistů než loni, kdy v hotelech, penzionech a kempech přespalo 663 000 hostů, o dvě procenta více v předešlém roce.

Za letošní druhé čtvrtletí jich bylo 197 464, o 17 procent více než ve stejném období loni; cizinců přes 76 000, v meziročním srovnání o 22 procent více. „Na čelním místě vedle Němců jsou Rusové a Číňané a Korejci. Oslovuje je primárně pivovar, takže jedou do Plzně. Ale my tu už máme koncept balíčků a slyší zejména na západočeské baroko,” uvedla.

Zvyšuje se návštěvnost památek

Plzeňský Prazdroj letos od června do srpna navštívilo rekordních 97 000 turistů, což je meziroční nárůst o 3000 lidí. Za téměř tři čtvrtě roku pak do pivovarů zavítalo o 9000 lidí více než loni, meziročně o tři procenta více.

„Zájem o plzeňské prohlídkové trasy v posledních měsících výrazně roste, a to nejen mezi Čechy a Němci. Výrazně přibývá i turistů z Číny, kteří se stali již třetí nejpočetnější návštěvnickou skupinou, meziročně jich přibyla takřka polovina,” řekl manažer pro turismus a tradice Rudolf Šlehofer.

Číňané podle něj přijíždějí ve velkých skupinách, někdy bez předchozího objednání. „Počet návštěvníků placených památek je vyšší všude. Už loni byla návštěvnost památek velmi dobrá,” uvedla Bartošová. Kraj ale zatím nemá možnost sledovat počty lidí, kteří navštíví přírodní lokality. Zvažuje, že je bude sledovat pomocí mobilních aplikací.

Pomohlo město kultury

Zájem o region potvrdil také skončený 13. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITEP v Plzni. Kromě rekordního počtu vystavovatelů, jejichž počet letos dosáhl 142, roste trvale i návštěvnost, která byla za tři dny rekordní, když výrazně přesáhla loňských 13 500 lidí. „Každý den bylo plno," uvedla Bartošová.

Návštěvnost hodně nastartovalo Evropské město kultury. Podle Bartošové má ještě kraj „co dělat”, aby otevřel nové nedoceněné lokality, jichž je podle ní spousta. Kromě Brd například zámecká obora v Horšově, kterou chce kraj revitalizovat, přehrada Hracholusky za Plzní, největší v kraji, a Horažďovicko a Prácheňsko.

„Návštěvnost v letošním létě bude stejná jako loňská. I když nás ještě čekají víkendy až do konce října, tak areál navštíví zhruba 40 000 pěších turistů, cyklistů a bikerů,” řekl ředitel největšího šumavského lyžařského areálu Ski Špičák Vladimír Kasík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám