Hlavní obsah

Muzeum přírodních věd Muse v italském Trentu mapuje alpskou krajinu

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prehistorických dob až k současné podobě hor, od neandrtálců až k záhadě DNA. Expozice ultramoderního muzea přírodních věd v italském Trentu se nacházejí na šesti podlažích. Stavbu projektoval slavný architekt Renzo Piano a návštěvníky uvnitř čeká fascinující cesta vědeckého poznávání přírody.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Muse je jedno z nejnavštěvovanějších v Itálii.

Článek

Samotná budova muzea je metaforou horského pohoří. Jednotlivá patra na celkové ploše 12 600 metrů čtverečních představují jakousi vertikální mozaiku Alp, kde jsou na relativně malém území různá, extrémně odlišná prostředí. V každém z nich žijí perfektně adaptovaní živočichové a rostou dokonale přizpůsobené rostliny.

Foto: Roman Zvarič

Instituce má několik pater, z nichž každé se věnuje něčemu jinému.

Tisíce exponátů, multimediální prezentace, interaktivní hry a grafické panely odhalují tajemství přírody a světa kolem nás. Muse bylo otevřené v roce 2013 a během pár let se stalo jedním z nejnavštěvovanějších muzeí v Itálii.

Přes hory do zvířecí říše

Prohlídka začíná na vrcholu, na střešní terase, odkud je fascinující panoramatický výhled na Trento a okolní krajinu lemovanou horami. Dále vede trasa jako z vrcholu hory dolů po jednotlivých podlažích, která se postupně rozšiřují. Nejvyšší patro přibližuje vysokohorské prostředí.

Foto: Roman Zvarič

Návštěvníci zde najdou nejrůznější divoká zvířata.

Foto: Roman Zvarič

Na mnoho exponátů se dá sahat.

S pomocí až filmových „zvláštních efektů“ (nechybí ani vítr) a obřích projekčních ploch zde prožijete lezení na strmou horskou stěnu, off-piste lyžování na panensky netknutém svahu nebo pocity uprostřed burácející laviny. V podlouhlém tunelu si můžete sáhnout na ledovec a vyzkoušet si, jaké to je být v jeho útrobách.

Další sekce je věnována divokým zvířatům. Dozvíte se, jak reagují na změny ročního období, uvidíte predátory na lovu, při odpočinku i namlouvacích rituálech. Říši zvířat přibližují moderní technologie i tradiční vycpané modely, které si můžete pohladit.

Vyrostl zde i prales

Geologická část ukazuje kameny, fosilie, minerály — také zde je dovoleno na všechno sahat a vzorky zkoumat pod mikroskopem. Názorné simulace ukazují formování Dolomit do jejich dnešní podoby, kterou ovlivňovaly sopky, pouště i tropické oceány s korálovými útesy.

Foto: Roman Zvarič

Svět hmyzu je v muzeu mnohonásobně zvětšený.

Pomyslná cesta strojem času do historie lidského rodu ukazuje vývoj od neandrtálců k homo sapiens, počátky zemědělství, farmaření i technické inovace posledních staletí.

V podzemním podlaží na ploše 600 metrů čtverečních vyrostl tropický prales. Dokonale kopíruje prostředí v Tanzanii včetně květin, ptáků a dalších zvířat i vesnice s trhem a zemědělským políčkem. Můžete si přičichnout ke kakaovníku či skořicovníku a pátrat po jednom z nejvzácnějších místních obyvatel — chameleónu třírohém. Mezi mnoha lákadly pro děti hraje prim „vědecká tělocvična“, kde s pomocí přístrojů i vlastních těl odhalují základní zákony fyziky a mechaniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám