Hlavní obsah

Zatopené lomy dominují krajině. Podívejte se, jak vypadají z ptačí perspektivy

Novinky, jdu

Lomy bývají připomínkou toho, jak silně ovlivňujeme ráz krajiny. Když těžba utichne, lomy jsou ponechány přírodě a často se zatopí. Některé díky tomu v létě nabývají i jiné funkce. Podívejte se na vybrané lomy pohledem dronu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené lomy z ptačí perspektivy Video: Novinky

 
Článek

Teplota vody v zatopených lomech bývá ideální ke koupání a jezera zpravidla obsahují vodu tak čistou, že se mohou srovnávat i s těmi skandinávskými. Lomy jsou navíc rozeseté všude po republice. Kombinace zmíněných aspektů z nich v létě dělá vyhledávaná místa k rekreaci.

Nicméně velká část lomů je v soukromém vlastnictví a majitelé koupání v jezerech nepovolují. Nemění to ovšem nic na tom, že nejen z ptačí perspektivy se jedná o lokality, které jsou ozdobou okolní krajiny.

Lom v Hřiměždicích

Kujalův lom, jak se lokalita nazývá, leží přímo v obci Hřiměždice. Ta se nachází ve středních Čechách severovýchodně od Příbrami. Lom je oblíbeným místem pro koupání. Pro návštěvníky je připravené rozšířené parkoviště, molo a skokanské prkno. Kousek od lomu by mělo být i volejbalové hřiště.

Místo je velmi oblíbené mezi skokany. Každoročně se zde konají závody skoků do vody, které navštěvuje několik tisíc lidí. Během roku lom využívají i potápěči. S maximální hloubkou osm metrů však jezero slouží spíše pro výukové účely.

Lom HříměždiceVideo: Novinky

Lom byl původně využíván pro těžbu žuly. Sloužil také jako cvičiště pro vojáky. Připomínkou toho je dnes důlní vozík a prolézací trubka, které jsou zde potopeny.

Lom Okrouhlák

Lomu na Hradišťském vrchu se kvůli jeho tvaru přezdívá Okrouhlák. Leží v okrese Tachov, 39 kilometrů severozápadně od Plzně. Od 19. století se zde až do 90. let těžil čedič. Těžba však ohrožovala celé okolí, a zničila dokonce část hradiště, které na kopci existovalo mezi 12. a 4. stoletím před naším letopočtem.

Místo je vhodné pro koupání i slunění. Pobyt je však na vlastní nebezpečí. Za vstup do areálu lomu se obvykle platí 40 korun. Ten, kdo se chce zde i potápět, musí správci zaplatit až 100 korun. Pro svou maximální hloubku jedenácti metrů a dobrou viditelnost je lom mezi potápěči oblíbený.

Lom OkrouhlákVideo: Novinky

Atraktivitu místa umocňují i blízké Konstantinovy lázně, které jsou jediným lázeňským městem v Plzeňském kraji. V okolí lomu se také nachází zříceniny gotických hradů Kasíkov a Gutštejn.

Lom Kosov

Nedaleko berounské části Jarov jihozápadně od Prahy se nachází lom Kosov, v němž leží zatopené jezírko. Do tohoto areálu se ovšem nesmí. Kosov vlastní Velkolom Čertovy schody a rekreanty k němu bohužel nepouští, i přesto se tu ovšem lidé, zvláště o víkendech, koupou.

Lom KosovVideo: Novinky

Místo je významným nalezištěm zkamenělin středočeské Barrandienské oblasti. V lomu se nacházejí vápence a blíže jezeru i břidlice. V nich lze pozorovat zkamenělé hlavonožce a další mořskou faunu. Samotné jezero o hloubce šesti metrů je útočištěm pro mloky a pulce.

Lom Homolák

Ani lom Homolák není pro návštěvníky přístupný. Nachází se kousek od Berouna, mezi obcemi Vinařice a Suchomasty. Areál vlastní, stejně jako Kosov, Velkolom Čertovy schody, který jej nechal oplotit. Vedle pokuty za vstup návštěvníkům, kteří přijedou autem, hrozí vykradení, jež je zde v letních měsících časté.

Lom HomolákVideo: Novinky

Lom byl otevřen v roce 1918 a využíval se pro těžbu vápence. V současnosti se v něm už netěží a lom je postupně zavážen. Zavážka znesnadňuje přístup k jezeru a cesta k němu je nebezpečná. Místo lomu je tak lepší navštívit nedaleké Koněpruské jeskyně nebo hrad Karlštejn.

Reklama

Výběr článků

Načítám