Hlavní obsah

V Číně stojí obří kopie anglického města. Zeje ovšem prázdnotou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Číňanech se trochu pejorativně říká, že okopírují kdeco. Při pohledu na repliku typického anglického městečka nedaleko Šanghaje se tomu tvrzení vlastně nelze podivovat. Thames Town je ovšem tak trochu městem duchů, jelikož se z něj nestala tak poutavá turistická atrakce, jak iniciátoři zamýšleli. Využívají ho proto především Číňané jako kulisy pro svatební fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Městečko kopíruje tradiční anglickou tudorovskou architekturu.

Článek

Městečko Thames Town, pojmenované příznačně po řece Temži, leží zhruba 30 kilometrů od Šanghaje. I přesto, že byl projekt dokončen už před 11 lety, turisty zkrátka úplně nenadchl. Ani místní, ani cizince.

Foto: Profimedia.cz

Anglické názvy ulic doplňují i čínské symboly.

Místu ovšem nelze upřít autentický ráz. Stavitelům se totiž povedlo okopírovat klasickou anglickou tudorovskou architekturu, což jsou nejčastěji hrázděné domy, někdy i částečně obložené cihlami. Jedná se zkrátka o prvek tolik typický nejen pro anglický venkov.

Přesunout obyvatele z města

Návštěvník skutečně nemá pocit, že by se ve chvíli, kdy městečkem prochází, nacházel v Číně, namísto Anglie. Nachází se tu i několik obchodů a kaváren a sem tam se tudy mihnou nějací návštěvníci. Kromě obytných budov zde stojí dokonce i kopie gotického kostela.

Foto: Profimedia.cz

Červená telefonní budka je dalším typickým znakem Británie.

Foto: Profimedia.cz

V Thames Town stojí také replika gotického kostela.

Kromě turistické atrakce ale mělo Thames Town sloužit i dalšímu, možná mnohem důležitějšímu účelu. Kvůli přelidnění Šanghaje se doufalo, že se sem přesunou někteří obyvatelé a ulice čínské megapole se trochu uvolní.

Replika anglického města vznikla v rámci projektu nazvaného One City, Nine Towns. Kromě Thames Town tedy v okolí Šanghaje vznikly i další čtvrtě napodobující západní architekturu. Ani tento plán ovšem nevyšel tak, jak se zamýšlelo. Dnes kromě příležitostných turistů využívají městečko především páry, které sem jezdí pořizovat anglicky laděné svatební fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám