Hlavní obsah

Hotel zkázy v Severní Koreji po 30 letech ožil

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Megalomanský hotel v severokorejském Pchjongjangu, přezdívaný hotel zkázy, se možná dočká otevření. Uvádějí to zahraniční weby včetně Telegraphu či Independentu. Budova ve tvaru pyramidy totiž v nedávné době projevila „známky života“, které naznačují, že by se poprvé od svého dokončení před 30 lety, mohla zpřístupnit prvním hostům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel Rjugjong na záběrech z loňského rokuVideo: Reuters

 
Článek

Zahraniční weby usuzují, že by se hotel mohl otevřít hned z několika důvodů. Podle Telegraphu, který se odvolává na agenturu AP, byly kolem budovy koncem července strženy zdi zabraňující nepovolaným návštěvníkům dostat se do její bezprostřední blízkosti.

Telegraph dále uvádí, že stržené zdi odhalily dva nové chodníky a cestu také zdobí nové propagandistické nápisy týkající se posledního testu raket. Od oficiálních severokorejských orgánů ovšem nepřišlo žádné vyjádření, zda se hotel, který měl stát v přepočtu zhruba 13 miliard korun, skutečně otevře.

Otevření zbrzdil pád SSSR

Hotel Rjugjong, který si nepěknou přezdívku hotel zkázy vysloužil mimo jiné podle svého megalomanského a trochu děsivého vzezření, je v současné době se svými 330 metry nejvyšší neobydlenou budovou na světě.

Jeho ambice byly přitom poněkud jiné. Mělo se jednat o nejvyšší hotel světa a sedmý nejvyšší mrakodrap na planetě vůbec. Nacházet se v něm měla kasina, noční kluby a další zázemí pro hosty. S výstavbou budovy ve tvaru pyramidy pomáhali, což je příznačné, Egypťané.

Foto: Profimedia.cz

Rjugjong měl být nejvyšším hotelem na světě.

K otevření ovšem nikdy nedošlo z mnoha důvodů. Jednak kvůli konstrukčním problémům, mimo jiné kvůli pádu Sovětského svazu a následné ekonomické krizi. Projekt se zcela zastavil v roce 1992 kvůli nedostatku elektřiny, problémem byl i rostoucí hladomor.

Independent upozorňuje, že snaha o uvedení hotelu do provozu se už několikrát v minulosti objevila. Naposledy se měl Rjugjong otevřít v roce 2012 při 100. výročí narození „věčného prezidenta“ Kim Ir-sena.

V prosinci 2016 se v hotelu na krátkou chvíli rozsvítilo a někteří obyvatelé v okolí to zpozorovali. Šuškalo se, že se nejspíš budova chystá konečně na otevření. Ani tehdy k tomu ovšem nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám