Hlavní obsah

Průvodci zavedou turisty do divočiny na Šumavě

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ukrytá a méně přístupná místa Šumavy zavedou i v letošním roce turisty průvodci divočinou. Od úterý si mohou už desátým rokem rezervovat zájemci jednu z celkem 123 výprav do divoké přírody. Právo o tom informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Šumavská příroda. Ilustrační foto

Článek

„Samotné výlety pak začínají od 8. června výpravou do kaňonu Křemelné a poslední proběhne 26. října a shodou okolností i ta zájemce zavede do kaňonu Křemelné s východiskem v Srní,“ vysvětlil Dvořák. Poznamenal, že průvodci divočinou nabízejí výpravy za poznáním nejrozsáhlejších přírodních oblastí parku, kde mají od nepaměti svůj domov také velká zvířata, která jinak z volné přírody vymizela.

„Účastníci se leckdy diví, že hned za vsí opouštíme cestu a značenou trasu a vydáváme se lesem ‚nazdařbůh‘. Prý je toto nikdy nenapadlo, jedině snad při sbírání hub, ale to mají zcela jiné zájmy než přemýšlet o síle přírody,“ konstatoval Josef Pecka, jeden z dlouholetých šumavských průvodců. Pro turisty je pak největším zážitkem právě potkávání zvířat, která běžně k vidění nejsou.

„Největším zážitkem bývá setkání s divokými živočichy, ať již jde o tetřeva, rysa, nebo ‚pouhého‘ jelena. I pouhé mihnutí se naší největší středoevropské kočky – rysa ostrovida – přes cestu zanechá v lidech hluboký zážitek i hlavní téma dalších hovorů,“ doplnil Pecka.

Výpravy budou i dvoudenní

Poprvé se výpravy za šumavskou divočinou konaly v srpnu 2008 a směřovaly například do Vltavského luhu, na Modravské pláně anebo už i tehdy do kaňonu řeky Křemelné. „Je zajímavé, že tato území dodnes lákají zájemce o šumavskou divočinu, a i když se postupně přidávaly další trasy a každý rok se nabízejí novinky, tak ‚evergreeny‘ zůstávají mezi nejžádanějšími,“ podotkl Josef Štemberk ze Správy NP Šumava.

V letošním roce se podařilo rozšířit nabídku o trasu po Kvildských pláních startující z Horské Kvildy. Za poznáním nivních společenstev se budete moci vydat podél „travnaté Vltavy“, jinak známé jako řeka Řasnice.

„Oblíbené jsou i výpravy do jinak nepřístupných přírodních rezervací v CHKO Šumava a novou cestou se vydáme na impozantní vrchol Ostrý na západě Šumavy. Pořádnou porci divočiny si nadělí účastníci dvoudenních výprav, kterých letos nabízíme už celkem osm, a to s přespáním v horských chatách na bavorské straně,“ zmínil další možnosti mluvčí Dvořák.

Doposud bylo možno s průvodci divočinou nocovat na vrcholech hor Luzný, Falkenstein a od loňska na Ostrém, letos nově v horské chatě Chamerhütte na Malém Javoru. Výpravy s průvodci divočinou si může každý rezervovat na internetových stránkách Správy Národního parku Šumava www.npsumava.cz, je pro celkem více než tisíc účastníků. Po předběžné rezervaci je nutno uhradit poplatek za průvodce – celodenní výprava stojí od 290 do 490 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám