Hlavní obsah

Klidnější východ Kuby se chce více otevřít turistům. Rostou zde nová letoviska

Právo, Martin Dohnal (Playa Pesquero)

„Jak krásná a blízká by byla budoucnost, kdybychom se všichni spojili,“ cituje revolucionáře Che Guevaru nápis na zídce v jedné ze stovek zapadlých vesnic. Jsme ve vnitrozemí východních provincií Kuby, dodnes souhrnně nazývaných zastaralým označením Oriente.

Foto: Martin Dohnal , Právo

V okolí letoviska Playa Pesquero jsou zahraniční návštěvníci už delší dobu hlavním zdrojem příjmů.

Článek

Revoluční slogany už se zdejším prostředím srostly stejně neodmyslitelně jako bujná tropická vegetace či horký vzduch ztěžklý vlhkostí. Ta budoucnost sem však zatím proniká jen zvolna a po malých krůčcích. A je tu spousta paradoxů. Třeba nejtechničtější alternativu k běžně používaným koňským povozům většinou stále představují muzeálně nostalgicky krásné americké koráby z 50. let minulého století, často zaparkované mezi prasaty a kravami.

Dálkovou hromadnou dopravu tu — už několik desetiletí — nadále zajišťují nákladní automobily. Pasažéry vozí prostě usazené na lavicích přišroubovaných ke korbám. Moderní autobus, jímž tu projíždí naše skupina zahraničních novinářů, je tak svého druhu zvláštní vetřelec z jiného světa.

Kuba se sice otevírá turistům, ale na východě to ještě příliš poznat není

Tak zvláštní, že se na tu podívanou sbíhají vesničané, školáci v nažehlených bílých košilích s červenými šátky, chlapíci v širokých slamácích prosekávající mačetami hustý porost u krajnic silnice i pestrobarevně oděné ženy, které vycházejí ze skromných příbytků. Tuto událost — projíždějící bus — všichni sledují s nelíčeným zájmem.

Foto: Martin Dohnal , Právo

Vesnice ve vnitrozemí ale zatím ekonomické přínosy otevření se světu příliš nepociťují.

Kuba se sice v posledních letech otevírá jako turistický magnet světu a počet zahraničních návštěvníků loni překročil rekordní hranici čtyř miliónů, ale tady na východě to zatím ještě zvlášť poznat není. O pár kilometrů dál, u pobřeží, jehož pláže představují hlavní turistický tahák oblasti, se už věci pomalu mění. Návštěvníci sem zatím nemíří v takových počtech jako třeba do Havany, a hlavně známého plážového komplexu Varadero na západě země.

Mají tu velké plány

I na severovýchodním pobřeží jsou ale enklávy, kde už se turisté dávno stali hlavním zdrojem příjmů. Tím hlavním je nepochybně letovisko Guardalavaca. To nabízí dlouhý pás pláží s nádherným pískem a mořem snů. Těžko odolat fotogeničnosti scenérie azurového oceánu a hradby šťavnatě zelených kopců. První turisté sem začali jezdit už v 70. letech minulého století.

Vůbec první místní hotel Atlántico otevřel osobně Fidel Castro, jenž prožil ve zdejší provincii Holguín dětství. Potenciálu oblasti si je však dobře vědomo i nynější kubánské vedení. Počítá, že tu do roku 2030 vznikne více než 64 tisíc hotelových pokojů k ubytování. Ostatně, není náhoda, že obří mezinárodní festival turistického ruchu FitCuba s více než dvěma tisíci hosty se letos konal právě zde, v letovisku Playa Pesquero, jehož stejnojmenný hotel byl pro změnu tím vůbec posledním, který chřadnoucí Fidel ještě stihl osobně otevřít.

Foto: Martin Dohnal , Právo

Hrob Fidela Castra

Jeřáby a hrubé betonové stavby, jež se tyčí okolo blízkých pláží, naznačují, že věci už se daly do pohybu. Typickým příkladem je sousední resort Blau Costa Verde. Ten na přelomu tisíciletí otevřel zhruba 300 hotelových pokojů, teď jeho kapacita překračuje dvojnásobek. Zatímco cestovatele toužící po autentických zážitcích může při pohledu na stavební ruch mrzet zvolna vyprchávající atmosféra zapadlého ráje, místní lidé změny samozřejmě vítají.

„Je to rozhodně dobře, víc návštěvníků přece znamená víc práce,“ říká Victor Portelles, který v Guardalavace nabízí ubytování v soukromí a souběžně pro hosty resortů zajišťuje potápěčské výlety. I on plánuje „podnikatelsky expandovat“, i když samozřejmě v rodinně-komorním měřítku: ke stávajícím třem hostinským pokojům ve svém domku hodlá přistavět další tři. Momentální stav už prý přestává stačit.

Součástí Victorových podnikatelských plánů bylo i pořízení zánovního auta, které rodina donedávna postrádala. „Můj syn vyměnil motorku za polský fiat, říkáme mu teď polskería. Ale byl to moc dobrý obchod. A pro turisty to bude atrakce,“ věří činorodý padesátník, jenž má na dvoře svého domu i jakousi zoologickou minizahrádku zahrnující želvy, piraně i krokodýla.

Hlavní tahák je skvostná příroda

Zdejší fauna je ostatně natolik bohatá, že exotické zážitky čekají mimoděk i ty, kdo z areálu hotelového resortu ani nevystrčí nos: ujdete pár metrů z hotelového pokoje na pláž a cestou vás oslní třeba kovově zelený kolibřík kubánský, narazíte na kraba nachového, hutia-kongu alias „stromovou nutrii“ či leguánka měnivého… Příznivcům potápění pak zdejší korálové útesy nabízejí fantaskní hejna pestrobarevných ryb, včetně impozantních perutýnů.

Kombinace moderního hotelového zázemí, pohádkových pláží a bujné přírody kolem má prostě hodně do sebe. A mně připadlo jako přidaná hodnota právě to, že atmosféra místních resortů je zatím díky menšímu počtu návštěvníků (míří sem hlavně ti ze Severní Ameriky, už méně z Evropy) nesrovnatelně poklidnější než například ve zmiňovaném Varaderu.

Reklama

Výběr článků

Načítám