Hlavní obsah

Vrhnout se z 216 metrů na laně je výzva. Každý pátý to před skokem vzdá

Novinky, mšv

Most Bloukrans v Jihoafrické republice sice není ani zdaleka ten nejvyšší na světě, jedno prvenství ovšem skýtá. Jedná se totiž o nejvyšší most pro komerční bungee jumping na světě. Ale ne každý, kdo si stoupne na okraj mostu, má odvahu vrhnout se do propastné hloubky pod sebou. Každý pátý zájemce nakonec neskočí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejvyšší most na světě využívaný ke komerčnímu bungee jumpingu Video: AP

 
Článek

Skok z Bloukransu je v podstatě taková doktorandská zkouška v oblasti bungee jumpingu. Všichni, kteří se odváží vrhnout z výšky zhruba 216 metrů, dostanou také diplom, aby se mohli v budoucnu svým úspěchem právoplatně vytahovat. Nutno poznamenat, že se jedná o nejvyšší komerčně provozovaný bungee jumping z mostu, jak uvádí agentura AP. Různě po světě se ale občas skáče také z budov nebo dokonce z vrtulníků, které skokany vynesou ještě o něco výše do oblak.

I tak je ale hloubka pod mostem skutečně propastná a ke skoku se nakonec neodváží každý. Podle portálu Get Away neskočí dva z deseti lidí. Jenže ten, kdo zaplatí cenu 750 jihoafrických randů (necelých 1500 korun) a nakonec se z okraje mostu nevrhne, peníze zpět nedostane. Nejen proto, že se ke skoku musí přichystat potřebné vybavení a vše řádně zajistit, ale snad i jako trest za zbabělost.

K újmě nikdy nedošlo

Společnost Face Adrenalin, která skoky provozuje, se ale pyšní mimo jiné tím, že se za celou dobu žádnému jumperovi nic nestalo, ani sebemenší zranění. Je to sice uklidňující zpráva, ale přesto je pochopitelné, že se některým lidem udělá při pohledu přes okraj mostu nevolno.

Foto: Profimedia.cz

Takto majestátně se most klene nad údolím.

Podle průvodce Lonely Planet je ovšem mnohem děsivější následné navinování lana po seskoku než samotný sešup. A ti, kteří se na tuto adrenalinovou zábavu zkrátka necítí, mohou sledovat odvážlivce z restaurace, která stojí na kraji nedalekého srázu.

Most Bloukrans se klene nad stejnojmennou řekou. Vede po něm silnice, která spojuje Kapské město s Durbanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám