Hlavní obsah

Utopické město v Indii nabízí lidem život v míru, peníze zde nemají váhu

Novinky, mšv

V ideálním světě žijí všichni lidé v míru a harmonii — respektují se, prokazují si úctu a lásku. Už George Orwell ovšem věděl, že taková utopická společnost má k dokonalosti velmi daleko. Bizarní indické městečko Auroville ale nabízí lidem právě takové hodnoty, jako jsou jednota a vzájemný respekt. Obyvatelem neustále expandujícího místa se navíc může stát úplně kdokoli.

Foto: Profimedia.cz

Centrem města je chrám zvaný Matrimandir.

Článek

Myšlenka města je sympatická, ale lze ji velmi rychle zavrhnout a celé společenství označit za sektu. Zakladatelka Aurovillu Mirra Alfassová sama sebe nazývala Matkou, koncept města budoucnosti vytvořila a v roce 1968 ho také začala realizovat.

Ale ani bezmála 50 let od začátku výstavby není zdaleka hotovo, na to je projekt až příliš ambiciózní. I tak ovšem Auroville svou filosofií přilákal mnoho lidí a dnes v něm žije přes 2500 obyvatel, kteří pocházejí z 50 zemí světa.

Futuristické město je otevřeno všem, nikdo není nucen zde zůstat. Auroville nabízí jednak služby turistům, jednak se sem mohou lidé vypravit třeba v rámci dobrovolnické služby. Tito dobrovolníci pak pomáhají s rozkvětem města, pracují na ekologických farmách, podílejí se na výuce nebo se mohou zapojit do budování nových domů. Těch se tu prozatím mnoho nenachází — ačkoli v Aurovillu nemají peníze v podstatě žádnou váhu, stále jsou potřebné pro další realizaci projektu.

Vizualizace versus současná podoba města

Centrem dosavadního města, které je z velké části tvořeno hustým lesem, je chrám zvaný Matrimandir. Jedná se o obrovskou zlatou kopuli, jež má symbolizovat lidské úsilí o božskou dokonalost. Oblast kolem tohoto svatostánku se nazývá zóna míru a často se zde shromažďují lidé ke společným meditacím a odpočinku. Zlatá kopule navíc také rozděluje čtyři hlavní městské kvadranty — rezidenční, průmyslovou, kulturní a mezinárodní zónu.

Auroville patří samotnému lidstvu

Díky zdlouhavým soudním tahanicím se Aurovillu podařilo vydobýt i status autonomní oblasti, která ovšem nadále podléhá indickým zákonům. Město funguje na základě komunity, nemá tedy v podstatě jednoho lídra. Jednou z myšlenek Matky totiž bylo, že místo nepatří žádné konkrétní osobě, ale lidstvu samotnému. A tento závazek platí dodnes.

Dnešní populaci tvoří z poloviny Indové, kterých zde žije přes 1000. Možná překvapí, že vzápětí je následují Francouzi a Němci, a podle údajů z února 2017, zveřejněných na oficiálních stránkách města, zde přebývá i jeden Čech.

I takto se dá v Aurovillu bydlet

Auroville leží v indickém státu Tamilnádu, jen několik desítek kilometrů od pobřeží Indického oceánu. Ve městě se nacházejí obytné jednotky, knihovna, návštěvnické centrum, ale také budova radnice, kde současně sídlí místní rádio. Pro obyvatele je dále k dispozici meditační centrum nebo také volnočasové sportovní centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám