Hlavní obsah

Afriku bude poprvé brázdit rychlovlak. Dostane ho Maroko

Novinky, mšv

Již brzy bude možné se v Africe svézt vůbec prvním rychlovlakem na kontinentu. Podél pobřeží Atlantiku v Maroku budou totiž od příštího roku jezdit francouzské vlaky TGV, které mají zkrátit cestu mezi Casablankou a Tangierem na zhruba dvě hodiny. Projekt se plánoval více než dekádu a tamní vláda doufá, že tím zatraktivní zemi pro turisty, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vysokorychlostní vlaky TGV nyní podstupují na železnici testy, a pokud vše půjde podle plánu, budou v Maroku oficiálně nasazeny od příštího roku. Kromě toho, že mají samozřejmě sloužit domácímu obyvatelstvu, mají také zemi zatraktivnit pro turisty. Cesta mezi dvěma velkými městy – Tangierem u Gibraltarského průlivu a přístavem Casablanca – má totiž zabrat jen něco kolem dvou hodin.

„Počítáme s tím, že po čase bychom pomocí rychlovlaků mohli přepravit i šest miliónů pasažérů ročně,“ řekl generální ředitel marocké přepravní společnosti ONCF Mohamed Rabie Khlie. Dodal, že vlaky jsou koncipovány samozřejmě tak, aby je mohli používat i sami obyvatelé, a nemají být výsadou jakýchsi prominentních zákazníků.

Nové dvoupatrové vlaky TGV dokážou vyvinout rychlost přes 320 kilometrů v hodině. Projekt kromě Maroka zafinancovaly také vlády Francie, Saudské Arábie, Kuvajtu nebo Spojených arabských emirátů. Projekt ovšem našel i celou řadu kritiků, kteří tvrdí, že země s tak slabou ekonomikou, jako je Maroko, by měla primárně pracovat spíše na vzdělání než na dopravní infrastruktuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám