Hlavní obsah

Španělské pláže se ocitly pod sněhem

Právo, DPA, BBC, ama

Mimořádné rozmary přinesla letošní zima do Evropy. Zatímco španělské pláže zasypal sníh, severní oblasti se snaží vypořádat s následky oblevy.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Pracovník údržby cest prochází v pyrenejském údolí Roncal okolo skály s visícími rampouchy.

Článek

Pobřeží na Baleárských ostrovech stejně jako východní oblasti Španělska dostaly bílou pokrývku. V šoku jsou obyvatelé i turisté na pobřeží Costa Brava či Valencie, mráz zasáhl i jihošpanělskou Córdobu. Na některých místech, jako v katalánském přístavu Alicante, sněžilo poprvé za více než 100 let.

Sněžení na Mallorce nebo v Aragonii potěšilo turisty, kteří se fotografují na zasněžených plážích, vyvolalo ale problémy ve městech Valencie a Alicante, kde musela být zrušena výuka pro téměř 30 tisíc dětí. Teploty tam v noci na včerejšek spadly až na minus 20 stupňů Celsia a potíže s topením mají už i domácnosti.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Sníh zasypal také okolí kolem jihošpanělského města Ronda.

Podle BBC se teploty v Pyrenejích propadly až na minus 30 stupňů. V okolí Madridu leží až sedm centimetrů sněhu. Pěstitelé mají obavy, že chlad zničí úrodu citrónů a dalšího teplomilného ovoce. V celém Španělsku s výjimkou Kanárských ostrovů je vyhlášen stav zvýšené ostrahy.

Na severu obleva

Zatímco jih Evropy se ocitl v mrazivém krunýři, sever překvapila obleva. V norském Bergenu, označovaném za bránu k fjordům, stouply například teploty k osmi stupňům nad nulou. Podobně je tomu i v Oslu. Teplotní výkyvy tam ale způsobily ledové deště a silné náledí komplikuje dopravu. Silniční služby mají co dělat, aby se vypořádaly s následky živlu.

Do Ruska místo obvyklé vlny mrazů (tzv. kreščenskije morozy – přicházejí o pravoslavném svátku Kristova křtu) přišla obleva. Zklamaní jsou zejména milovníci ledové koupele, do níž se tradičně noří lidé po celém Rusku: v Moskvě je teď jen kolem minus tří a skutečné mrazy mají až v Jakutsku: tam se drží na tradičních minus 50 stupních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám