Hlavní obsah

Češi mohou nově do Kazachstánu na 30 dní bez víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mohou nově od začátku letšního roku pobývat v Kazachstánu až po 30 dní bez víza. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí. Na delší pobyty v této středoasijské zemi si ale čeští občané nadále vízum musí vyřizovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V případě delšího pobytu mohou Češi požádat o jednorázové vízum na 90 dní, nebo vícenásobné vízum na 90 dní platné na tři roky.

Podle serveru E15.cz chce Kazachstán uvolněním vízové povinnosti ulehčit Čechům návštěvu světové výstavy Expo 2017, která se koná v kazašské Astaně od června. Zatím ale není podle E15.cz rozhodnuto, jestli cestování bez víz bude pro Čechy možné i v příštím roce.

"Je to podepsáno do konce roku 2017 a určitě kvůli Expu," řekl serveru Azamat Kadyr z konzulárního oddělení kazašské ambasády. Víza pro letošní rok Kazachstán ruší podle serveru i pro další země Evropské unie.

V kazašském hlavním městě se uskuteční od 10. června do 10. září celosvětová výstava Expo, očekává se 5,5 miliónu návštěvníků a účast 47 států. Kazachstán vkládá nemalé peníze do vybudování výstavního areálu a městské infrastruktury.

Bezvízové krátkodobé pobyty pro občany Kazachstánu mířící do Česka nebo EU se podle E15.cz zatím nechystají.

Reklama

Výběr článků

Načítám