Hlavní obsah

Do Brazílie za pozorováním exotických ptáků

Novinky, mšv

Brazílie, pátý největší stát světa, má vzhledem ke své rozloze mnoho co nabídnout. Například národní park Serra dos Orgaos, ležící severně od Rio de Jainera, je ideální k pozorování ptáků, kterých tu žije přes 231 druhů. Ačkoli je tento druh turistiky v zemi zatím poměrně nezmapovaný, úřady doufají, že se to brzy změní a za pestrobarevnými opeřenci bude přijíždět stále více lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazílie láká turisty na pozorování ptákůVideo: AP

 
Článek

Majitel pozorovací stanice Bernardo Lacombe tvrdí, že nejjednodušším způsobem, jak ptáky přilákat blízko, jsou krmítka. Pak je mnohem lehčí je nejen spatřit, ale také fotografovat. „Nesmíte jim ale pak přestat dávat potravu. Zvyknou si a pravidelně se na místo vracejí,“ tvrdí. Dodává, že sám všech 231 druhů na vlastní oči neviděl, ale mnoho z nich se mu podařilo nahrát na kameru nebo zachytit jejich zvuky.

Vzhledem k velké biodiverzitě se ale ptáci dají pozorovat prakticky v celé Brazílii. V šesti rozdílných ekosystémech žije více než 1800 druhů, do části Amazonského pralesa už také mnozí amatérští i profesionální ornitologové míří.

Podobně by na tom v budoucnu mohl být i Serra dos Orgaos. Podle Lacomba mnozí návštěvníci vstávají už o půl šesté ráno, aby za úsvitu slyšeli ptáky zpívat.

Zájem stále roste

Mnohem delší tradici pozorování ptáků má nejstarší brazilský národní park Itatiaia, kam návštěvníci za tímto účelem míří už 30 let. Každým rokem se místo navíc stává stále populárnějším. „Tato část roku je ideální pro pozorování určitých druhů kolibříků, kteří sem míří. Nejprve to jsou méně výrazné samičky, později přiletí také pestrobarevní samci,“ tvrdí tamní průvodce a fotograf Jarbas Mattos.

Barevní opeřenci do Jižní Ameriky pravidelně přitahují například amerického ornitologa Byrona Ryuna. „Brazílie má velkou diverzitu a je to jedna z nejlepších zemí na pozorování ptáků vůbec. Je navíc přitažlivá i svou kulturou,“ myslí si Ryun. Oficiální turistická zastoupení oblastí doufají, že tento trend bude i nadále stoupat a za ptačí turistikou bude mířit stále větší počet návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám