Hlavní obsah

Snímky opuštěných kostelů mají upozornit na ochranu kulturního dědictví

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský fotograf Thomas Windisch našel zálibu v opuštěných budovách. Nejprve cestoval a hledal místa, kterých se začala zmocňovat příroda, zaměřil se také na kostely. Některé vypadají, že do nich lidé přestali chodit teprve včera, jiné už pomalu začínají prorůstat zelení nebo jsou pokryté graffiti.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěné kostely navštívil fotograf napříč Evropou.

Článek

Opuštěné kostely nacházel Windisch po celé Evropě a stav některých ho prý rozčílil. „Když je zničen starý historický chrám například někde v Sýrii, všichni jsou pohoršeni. Ale že jim v sousedství chátrá nádherný kostelík ze 14. století je už nezajímá,“ řekl fotograf pro britský Daily Mail. Dodal, že myšlenka za celým projektem je upozornit společnost na ochranu kulturního dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Windische šokoval hlavně vandalismus.

„Chápu, že některé kostely nebo kaple byly poničeny třeba během zemětřesení, ale na druhou stranu mě rozčílilo, kolik vandalství v podobě graffiti jsem viděl. Ale nejen ta, někde byly úplně rozmlácené oltáře,“ tvrdí. Podle Windische je nepochopitelné, že mnoho lidí nerespektuje sakrální místa, ačkoli on sám nepatří mezi věřící.

Foto: Profimedia.cz

Některé kostely zůstaly poměrně zachovalé.

Spolu s kostely Rakušan objevoval i běžná místa jako domy či vily, kterých se zmocnila příroda. Našel je například ve Velké Británii či Německu a skrze fotografie chtěl ukázat, že rostliny si svou cestu vždy najdou a promění mrtvá místa v živá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám