Hlavní obsah

Maltskou vesnici proslavil známý milovník špenátu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebné zátoce na jednom středomořském ostrově se ukrývá barevná vesnice. Roztomilé a trochu pokřivené domky vypadají skoro jako z pohádky a vlastně to není daleko od pravdy. Původně se totiž jednalo o kulisy, které vznikly pro natáčení filmu Pepek námořník z roku 1980. Dnes vesnička na Maltě přitahuje hlavně rodiny s dětmi, kterým nabízí bohaté vyžití.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice vyrostla teprve před rokem 1980.

Článek

Konstrukce vesničky započala v roce 1979 a o rok později se v ní začalo natáčet. Hlavní roli Pepka námořníka si střihnul herec Robin Williams, dále známý například ze snímků Jumanji, Dobrý Will Hunting nebo Noc v muzeu. Film se sice nesetkal s příliš velkým úspěchem, za to vesnička, které se někdy přezdívá Sweethaven (Sladké útočiště), se okamžitě stala jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí na Maltě.

Foto: Profimedia.cz

Z vesničky, které se přezdívá Sweethaven, je živoucí filmový skanzen.

Díky svému pohádkovému vzhledu přitahuje především rodiny s dětmi, právě ty tu totiž najdou velmi bohaté vyžití. Konají se zde různá představení, nejen s tematikou slavného milovníka špenátu, ve vesničce jsou také muzea nebo nejrůznější herní domky s atrakcemi, po kterých mohou děti lézt. Mimo to ze zátoky pravidelně vyplouvají lodě na krátké jízdy podél pobřeží a sem tam se zde konají i svatby.

Foto: Profimedia.cz

Vesnička má otevřeno každý den.

Pestrobarevný Sweethaven je otevřen každý den v týdnu, nachází se nedaleko městečka Mellieha, populárního turistického rezortu. Cestovatele přitahuje hlavně písečnými plážemi, ale také historickým jádrem s romantickými uličkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám