Hlavní obsah

Přijeďte k nám, zvou separatisté turisty do indického Kašmíru

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašmír je údajně jedna z nejhezčích částí Indie. Je plná zvedajících se himalájských hor, údolí a jezer. Jenže se o ní už desítky let vedou spory, především z náboženských důvodů. Tradiční hinduismus zde naráží na islám a území si kromě Indie nárokují také sousední Pákistán a Čína. Separatisté se nyní rozhodli pomocí videa přilákat do Kašmíru návštěvníky a ukázat jim jeho krásy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisti lákají turisty do KašmíruVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters píše, že ačkoli v Kašmíru nyní panuje relativní klid zbraní, obyvatelé žijí pod neustálým tlakem. Vůdce separatistů Yasim Malik ovšem tvrdí, že turisté a návštěvníci jsou vždy vítáni a nehrozí jim žádné nebezpečí. „Zaručujeme, že se vám nic nestane a dostane se vám příkladné pohostinnosti,“ uvedl Malik. Krok separatistů je o to víc překvapivější, že přišel mimo hlavní turistickou sezónu, jak uvádí kancelář indického premiéra.

Problémy s turistikou jsou pochopitelné, i ti největší dobrodruzi se Kašmíru kvůli napětí raději vyhýbají, i když má bezesporu mnoho co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Poetická krajina oblasti Ladak, na snímku jezero Kyagar Tso.

I české Ministerstvo zahraničních věcí před návštěvou svazového státu Džammú a Kašmír varuje například kvůli násilným demonstracím, během nichž bývají často napadáni cizinci a občas jsou drženi také jako rukojmí. Jedinými oblastmi, které by případný turista měl vyhledat, jsou Ladak a Zanskar.

Buddhistické oblasti jsou klidnější

Ladak, ačkoli je největší oblastí státu, je zároveň nejméně osídlený. Jelikož je především buddhistický, lze tam nalézt celou řadu náboženských stúp, klášterů a dalších pamětihodností, jako je například palác Leh. Podle Lonely Planet je Ladak nádhernou horskou krajinou, kde se poklid a buddhistické modlitby šíří svěžím horským vzduchem.

Součástí Ladaku je i Zanskar, jehož hlavním turistickým tahákem jsou majestátní údolí, ideální na delší výšlapy. Nejhezčím z nich je Suru, protéká jím řeka Indus. Zatímco ve dne slunce dokáže až nepříjemně pálit, noci jsou v oblasti spíše studené, a to i v létě.

Horší je to v oblastech ovšem s ubytováním, jelikož kvůli nepříznivé politické situaci nabízí přespání jen několik vesniček, většinou ve stanech či jednoduchých bungalovech.

Reklama

Výběr článků

Načítám