Hlavní obsah

Tipy na víkend: Poslechněte si adventní koncert, poznejte zblízka víno

Novinky, mšv

Blíží se druhý adventní víkend a s ním i příjemné adventní koncerty. Vyrazit na ně můžete například na Chateau Mcely, na zámek Kozel nebo Častolovice. Pokud jste z Brna nebo okolí, můžete zavítat na festival vín, který se koná v sobotu i v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Vypravte se do Brna za vínem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival cestovatelů

O víkendu se uskuteční svátek všech cestovatelů. Největší tuzemský festival o cestování přinese přes 70 komentovaných projekcí, fotografie z nejrůznějších míst světa a především přednášky a setkání se samotnými cestovateli. Akce se uskuteční v hotelu Clarion Congress v Praze. Podrobné informace najdete zde.

Knižní festival

Ve Studiu Alta proběhne o víkendu knižní festival Knihex. Zúčastní se ho přes 40 nakladatelů, připraven je také bohatý doprovodný program, křty knih, nejrůznější debaty, autorská čtení nebo i workshopy. Akce si klade za cíl dostat do povědomí čtenářů také menší nakladatele. Více informací zde.

Japonské umění

Poslední díl cyklu Cesty za japonským uměním se uskuteční v sobotu v Národní galerii v Praze. Čtvrtým pokračováním s podtitulem Umění japonského buddhismu provede kurátorka Jana Ryndová, na výstavě budete moci prozkoumat duchovní rozměry a jiné náboženské aspekty kultury země vycházejícího slunce. Více zde.

Středočeský kraj

Kreativní jarmark

V sobotu se uskuteční předvánoční kreativní jarmark v Benešově. K prodeji budou rukodělné výrobky a připraveny budou také workshopy, ve kterých si sami budete moci nějaké předměty zhotovit - třeba jako vánoční dárek. Chybět nebude ani kulturní program s módní přehlídkou. Veškerý výtěžek z jarmarku půjde na dobročinné účely. Více informací naleznete zde.

Adventní koncert

V sobotu se na Chateau Mcely chystá vyvrcholení sezóny. Těšit se můžete na kreativní tvoření se zámeckou floristkou, rozsvícení stromku a následně také adventní koncert v sousedním gotickém kostelíku. Výtěžek půjde na pomoc místní farnosti. Více zde.

Jihočeský kraj

Prohlídky pivovaru

Rok se pomalu chýlí ke konci a s ním i netradiční noční prohlídky třeboňského pivovaru Bohemia Regent. Ty se konají každý pátek a sobotu od 20:00 hodin. Projdete mimo jiné netradičním pivovarským podzemím, kde se vyrábí netradiční české pivo, nebo ochutnáte domácí chléb. Na co dalšího se můžete těšit, se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Houslový koncert

Na zámku Kozel vystoupí v neděli český houslista Pavel Šporcl s cikánskou cimbálovkou. Program Gipsy Fire navazuje na stejnojmennou desku vydanou v roce 2014. Těšit se můžete na maďarské čardáše, ale i klasické skladatele jako Johanesse Brahmse či Johanna Sebastiana Bacha. Vstupenky jsou k dostání od 300 korun. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Keramická dílna

Hroznatova akademie premonstrátů v Teplé si před Vánocemi připravila sérii dílen. V sobotu proběhne workshop, na kterém si budete moci vyrobit svícny z neglazované keramiky. Začíná se v 15:00 hodin a tvořit můžete až do 17:00. Cena na účastníka je 100 korun, materiál v ceně. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Advent v Litoměřicích

Začátek prosince se na litoměřickém hradě ponese ve znamení nadcházejících Vánoc. Připraven je adventní jarmark, těšit se můžete na české tradice, stánkový prodej, ukázky řemesel, ale i hudební či divadelní program. Zahřát se budete moci vánočními čaji či svařeným vínem. V 14:00 hodin pak proběhne v gotické kapli zádušní mše za Karla IV. u příležitosti 638 let od jeho úmrtí. Více zde.

Liberecký kraj

Koncert na zámku

Ve slavnostním Rytířském sále zámku Častolovice se v sobotu uskuteční adventní koncert. V podání sopranistky, violisty a klavíristy si budete moci vychutnat skladby George Fridricha Händela, ale také árie Wolfganga Amadea Mozarta či Giacoma Pucciniho. Chybět nebude ani tradičně vánoční repertoár Jakuba Jana Ryby. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční prohlídka

Netradiční prohlídka katedrály sv. Ducha a kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové se uskuteční v sobotu. Průvodce zavede návštěvníky až na vrchol Bílé věže, kde se se svařákem v ruce budou moci kochat výhledem na město. Nahlédnete také do běžně nepřístupných míst. Vstupenky jsou za 150 korun. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Vánoce předků

Přijeďte se podívat do skanzenu Veselý kopec v Hlinsku, kde se od soboty koná výstava přibližující lidové zvyky, dárky a ozdoby. O víkendech se můžete těšit na doplňující kulturní program, v sobotu bude odhalen betlém z perníků a těšit se můžete i na živě zpívané koledy. V neděli zase projde mikulášský průvod. Podrobnější informace zde.

Vysočina

Adventní zabijačka

Jak správně naporcovat vepřové maso a jak připravit tradiční zabijačkové pochutiny vám v neděli předvede mistr řezník. Spoustu dobrot budete moci ochutnat také na místě. Akce se uskuteční v třebíčské Gynklinik a bude zpestřena také tanečním vystoupením. Více zde.

Jihomoravský kraj

Degustační víkend

První víkend v prosinci bude v Brně patřit vínu. Na festivalu Víno z blízka bude k ochutnání přes 120 vzorků, připraveno bude také občerstvení. V sobotu probíhá program v různých podnicích roztroušených po Brně, nedělní trh se uskuteční v Atriu Fakulty sociálních studií AMU. Detaily naleznete zde.

Olomoucký kraj

Přehlídka animovaných filmů

Od čtvrtka do neděle proběhne v Olomouci přehlídka animovaných filmů a současného umění, která slaví jubilejní desáté narozeniny. V soutěži bylo prezentováno deset prací, o vítězi rozhodne mezinárodní porota a o divácké ceně pak samo publikum. Programové sekce jsou letos rozdělené do skupiny Divoká šedesátá a Animace animace. Další informace zde.

Zlínský kraj

Saunová noc

Přijďte si v sobotu odpočinout a zrelaxovat na saunovou noc ve Wellness Horal ve Velkých Karlovicích. Je připraveno koupání a saunování za svitu svíček. Za zvýhodněné vstupné budou moci návštěvníci zůstat až do půlnoci. Připraveno bude také občerstvení. Každou hodinu bude probíhat také saunovací ceremoniál. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Noční běh

V centru Ostravy se v sobotu uskuteční předvánoční noční běh. Trasa bude dlouhá pět kilometrů a povede přes město i v přilehlém okolí. Do povinné výbavy si přibalte čelovku, bez ní nebudete připuštěni na start. Udělejte v předvánočním období něco pro své zdraví. Další informace ke Christmas Night Run zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám