Hlavní obsah

Horské městečko v Kolumbii je zapomenutým rájem kovbojů

Novinky, Matěj Ptaszek

Svět se globalizuje. To, co kdysi bylo samozřejmostí, je dnes spíše výjimkou. A tak i v Jižní Americe už málokdy narazíte na skutečně autentické místo jako vystřižené z dobrodružného filmu. Jedno takové ale leží sedmdesát kilometrů směrem na sever od druhého největšího města Kolumbie Medelínu. Unikátní obci Concepcion však místní neřeknou jinak než Concha.

Foto: Matěj Ptaszek

Pohled na obec Concepcion

Článek

Concepcion je jedno z mála míst nedotčené ošklivými panelovými domy se satelity ani pověstnými domečky z lepenky. Městečko bylo oficiálně založeno před více než 240 lety a v současné době zde žije necelých 1600 obyvatel. Čas se tu ale jakoby zastavil. Tařka žádná auta, takřka žádné motorky. Jen koně, oslíci a mezci nesou na svých bedrech místní obyvatele, kteří si hrdě říkají „paisa“.

Žádný kýč ani suvenýry

Desítky na bílo natřených domečků z konce 18. století s romantickým kostelíkem z cihel zanesou návštěvníky do dávné minulosti. Nenajdou tu žádné kýčovité poutače, žádné turistické informace, žádný stánek s hloupými suvenýry.

Nic takového, jen dokonalá čistota, harmonie architektury a tradic hluboce věřící obce, v níž se na samém konci 18. století narodil legendární generál José María Cordoba, pobočník slavného Simona Bolívara a jeden z otců Kolumbijské nezávislosti.

Foto: Matěj Ptaszek

Concepcion brzy ráno

Je paradoxem, že obec, která je dnes považována za chloubu historicky významného departementu Antioquia, byla mladičkému generálovi trnem v oku. Legendární hrdina z bitvy u Ayacucha se nikdy nedokázal smířit s tím, že je vesnickým synkem. O sobě tak až do své předčasné smrti, která přišla v pouhých třiceti letech, tvrdil, že se narodil v nedalekém bohatém městě Rionegro.

Ceny za ubytování i jídlo jsou až legrační, nasnídat se dá za 18 korun

Obyvatelé městečka však mladému generálovi, kterého zavraždili údajně jeho spolubojovníci, kteří mu záviděli úspěšnou kariéru a velkolepý úspěch u žen, dávno odpustili. Dnes je z jeho hezky zachovalého rodného domu obecní knihovna a muzeum, a každý rok v den data jeho narození, prochází celou obcí průvod v čele s panem starostou doprovázený místní roztomilou ryčnou žesťovou kutálkou.

Foto: Matěj Ptaszek

Kovboj vede mezka na svou farmu.

Ráj na zemi s neturistickými cenami

Obec, kromě toho, že je vskutku až neobyčejně romantická, nabízí cestovatelům a návštěvníkům i velmi levné ceny za ubytování a jídlo. Nocleh v historickém hotýlku přímo na hlavním náměstí pro jednu osobu vyjde na legračních 12 000 pesos, což je při současném kurzu 100 korun.

Naproti příjemného ubytování si můžete dát v hezké restauraci s krásným výhledem na horskou krajinu za 7500 pesos tradiční chutné menu skládající se z polévky a mimořádně oblíbeného vesnického jídla Bandeja Paisa, což je vařená rýže s fazolemi, pečeným masem, avokádem a natvrdo uvařeným vejcem.

Foto: Matěj Ptaszek

Concepcion je asi nejautentičtější obcí v Kolumbii.

Zatímco oběd vás i s pitím přijde v přepočtu zhruba na 60 korun, tak za chutnou snídani dáte maximálně 2000 (18 korun). Coby první jídlo dne si můžete za tři koruny koupit kolumbijskou obdobu slaných pirohů, kterým se tu říká emapanadas, či za sedm korun oblíbenou bramboru plněnou cibulkou a mletým masem (La papa rellena).

Dobrodružství jako z románu

Zatímco v samotném městečku zažijete dokonalou atmosféru let dávno minulých a s místními nesmírně srdečnými kovboji-farmáři se opijete při skleničce anýzové pálenky Aguardiente, tak v okolí městečka narazíte na několik rozkošných přírodních jezírek, jejichž voda je absolutně čistá a průzračná.

Zvláště El Charco del Aguacate neboli Avokádová louže je jako vystřižená ze slavného filmu podle knížky Karla Maye Poklad na Stříbrném jezeře.

Foto: Matěj Ptaszek

První pohled po probuzení - pasoucí se koně

V samotném městečku, tak i v okolní volné přírodě můžete narazit na škorpiony, kteří naštěstí nejsou pro dospělého člověka ani pubescenty smrtelně nebezpeční. Ačkoli jejich uštknutí není nic, co byste chtěli zažít na vlastní kůži.

Jak se do Concepcion dostat?

Do Concepcion se nejlépe dostanete autobusem z Medelínu ze severního autobusového nádraží (Terminal del norte). Dopravcem je soukromá autobusová společnost Sotrasanvicente, která má na

severním autobusovém nádraží přepážku číslo 14. Jízdenka vás vyjde na zhruba třináct tisíc pesos, což je asi 110 korun, a autobus jezdí do obce v průměru jednou za hodinu.

Poslední spoj vyráží do vysněného ráje v pět hodin odpoledne. Cesta trvá zhruba dvě hodinky. Concepcion si návštěvníci zamilují nejen pro její půvab, historii, krásnou přírodu, bezpečnost a klid, ale také pro její nesmírně příjemné a přátelské obyvatele, pravé nefalšované horaly a kovboje.

Rovněž můžete v místních lesích spatřit unikátního vačnatce oposuma či jedovaté ropuchy o velikosti kuřete. V případě jakékoliv situace se nemusíte bát ani o své zdraví, ani o bezpečnost, neboť jak státní policie, tak nemocnice jsou v obci na profesionální úrovni a jejich pracovníci vás mile překvapí svou ochotou pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám