Hlavní obsah

Muž si doma vybudoval muzeum zasvěcené sovětskému diktátorovi

Novinky, mšv

Přeměnit svůj domov na malé muzeum se rozhodl běloruský sběratel Nikolaj Pankrat. Ten za svůj život shromáždil stovky bust někdejšího sovětského diktátora Vladimira Iljiče Lenina, kterému je expozice nazvaná Leninova éra také zasvěcena. Muzeum se nachází v městě Polock, severně od Minsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bělorus si udělal z domova muzeum LeninaVideo: Reuters

 
Článek

Brány svého domova otevřel Bělorus už v roce 2007, kdy se rozhodl vybudovat vůbec první muzeum zasvěcené Leninovi v zemi. Expozice se nachází ve dvou patrech a kromě nepřeberného množství diktátorových bust je k vidění také řada memorabilií z dob Sovětského svazu.

Byl jsem sběratel už od dětství
Nikolaj Pankrat, majitel muzea

Busty si sběratel zvolil, jelikož byly před několika dekádami zcela běžným artiklem, který se nacházel v téměř každé kanceláři i spoustě domovů, ale po pádu Sovětského svazu mnoho z nich skončilo na skládkách.

Pankrat, který dříve sbíral známky či odznaky, se rozhodl Leninovy podobizny zachránit, aby podle svých slov uchoval část historie.

Většinu našel na skládkách

„Byl jsem sběratel už od dětství. Kromě známek a odznaků jsem sbíral také věci, které byly nějak spjaté s Puškinem. Když můj známý odjížděl na začátku 90. letech do Izraele, věnoval mi bustu sovětského státníka Felixe Dzeržinského a šest Leninových bust,“ řekl Pankrat pro Reuters.

Většinu dalších ovšem skutečně objevil na skládkách odpadu. Jedny z prvních ho zaujaly proto, že byly vyrobeny z bronzu. „Nabral jsem je všechny do auta a odvezl domů. Když přišel absolutní pád Sovětského svazu, začal jsem schraňovat vše, co se k této éře váže,“ dodal.

Ačkoli úřady sběratelovo muzeum nepovažují za veřejné místo, Pankratovi to nebrání v tom, aby svou činnost provozoval, jelikož vstup je zadarmo.

Reklama

Výběr článků

Načítám