Hlavní obsah

V egyptském Abú Simbelu oslavovali osvícení vnitřku chrámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Tisíce lidí, převážně turistů, v sobotu v egyptské provincii Asuán přihlížely jedinečnému úkazu, který se opakuje za dobrého počasí jen dvakrát do roka: osvícení interiéru chrámu v Abú Simbelu. Tato událost přiláká k chrámu vždy výrazně větší množství lidí, než sem jezdí běžně. I více než desetinásobné.

Foto: Profimedia.cz

Slunce osvítilo sochu Ramesse II. v chrámu v Abu Simbel.

Článek

Sluneční paprsky do něj za příznivého počasí zasvítí jen v únoru a v říjnu a dotknou se i tváře sochy faraona Ramesse II. Vnitřní prostor chrámu, v jehož průčelí jsou čtyři obrovské sochy sedícího Ramesse, je po zbytek roku ve stínu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Abú Simbel je jedním z největších turistickžch magnetů v Egyptě.

Původně byl chrám postaven tak, že světlo se dovnitř dostávalo za rovnodennosti v březnu a v září. Po pracném přesunu stavby v 60. letech kvůli budování Asuánské přehrady se sluneční termíny změnily na 22. únor a 22. říjen, údajně výroční dny Ramessovy korunovace a narozenin.

Velká událost

Faraon vládl Egyptu v letech 1304 až 1237 před naším letopočtem a za jeho panování byla v Abú Simbelu postavena dvojice chrámů. Mimořádný úkaz každý rok přiláká mnoho lidí, na místě se koná i hudební festival a plavba lodí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vnitřek hlavního chrámu Abú Simbel

Festivalu se letos zúčastnila řada místních i zahraničních kapel a egyptští političtí činitelé. Chrámy v Abú Simbelu patří k sedmi egyptským archeologickým skvostům, které jsou na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Chrám v Abú Simbelu je pro běžné turisty dostupný buď po silnici z města Asuán, když se na místo vyráží formou kolony vozidel kolem čtvrté hodiny ranní, či případně plavbou po Nilu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám