Hlavní obsah

Tradice býčího festivalu sahá až do středověku, má však mnoho odpůrců

Novinky, mšv

Vypuštěním býka na pláň začal v úterý tradiční španělský festival Toro de la Peña. Koná se v městečku Tordesillas. Kontroverzní akce je letos doplněná o nařízení, které zakazuje zabití býka během oslav. Podle průzkumu je dokonce v současnosti ve Španělsku více lidí, kteří jsou proti pořádání podobných festivalů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve španělském Tordesillas začal i přes zákaz zabíjení kontroverzní býčí festivalVideo: Reuters

 
Článek

Historie akce, která se původně jmenovala Toro de la Vega, sahá až do roku 1534 a tradičně zahrnovala lovce na koních, kteří býky naháněli, dokud je nedostihli a nezabili pomocí kopí či oštěpů. To tedy platilo až do května letošního roku, kdy španělské úřady zabití zvířete při vyvrcholení festivalu zakázali. Nyní bude končit odvedením býka na jatka.

Tradice španělských býčích festivalů navíc v posledních letech velmi utrpěla ekonomickou krizí a sníženými dotacemi. Zákaz zabíjení býků vydaly úřady především proto, aby se vyhnuli absolutnímu zrušení tradičního festivalu.

Toro de la Peña se pak stal symbolem odpůrců podobných akcí, jako například koridy, kteří tvrdí, že jsou takové slavnosti kruté. Průzkum britské společnosti Ipsos Mori navíc ukázal, že proti býčím zápasům je celých 58 procent dotázaných Španělů, zatímco zastánců je 19 procent. Korida si letos vyžádala i jednu lidskou oběť — matadora z města Teruel, kterého býk probodl rohem. [celá zpráva]

Například v Katalánsku se korida zakázala už v roce 2011, ale festival v Pamploně, při kterém stádo býků pronásleduje účastníky akce ulicemi města, stále přitahuje milióny turistů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám