Hlavní obsah

Mezi Prahou a Moskvou se letá už 80 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek je to přesně 80 let od zahájení provozu Českých aerolinií na lince Praha-Moskva. Stejné výročí si připomínají také lety mezi Prahou a Kyjevem. Za celou dobu existence první zmíněné linky bylo přepraveno více než osm miliónů cestujících, téměř 20 tisíc tun zboží a devět tisíc tun pošty.

Foto: ČSA

Linka Praha–Moskva byla uvedena do provozu 2. září 1936. Později na něm létaly i Tupolevy Tu-104 (na snímku) .

Článek

První letadlo do Moskvy odstartovalo z kbelského letiště 2. září 1936, jednosměrná letenka tehdy stála 1600 korun a cesta na moskevské Tušino trvala 10 hodin, včetně krátkých přestávek a mezipřistání v Užhorodu, Kluži, Jasech, Kyjevě a Brjansku.

Foto: ČSA

Letoun Savoia-Marchetti SM 73 byl jedním z prvních, který do Moskvy letěl.

Letoun Airspeed Envoy patřil v tehdejší době mezi nejrychlejší stroje ve flotile společnosti, dokázal vyvinout rychlost 300 kilometrů v hodině.

Linka z Prahy do Moskvy byla také první, která byla obnovena po druhé světové válce. Stalo se tak 4. srpna 1945. Jednalo se ovšem o let společnosti Aeroflot. Československé aerolinie linku obnovily až o deset let později.

V současnosti nabízejí České aerolinie celkem 16 zpátečních letů týdně.

Foto: ČSA

Douglas DC-3 ČSA

U příležitosti výročí připravily aerolinie ve spolupráci s moskevským letištěm Šeremeťjevo výstavu, která mapuje historii této linky. Bude slavnostně zahájena dnes v pátek a potrvá měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám