Hlavní obsah

Vybudoval v Číně hrad, stavěl ho přes 20 let

Novinky, mšv

Dvě dekády strávil 76tiletý čínský umělec Sung Pchej-lun budováním svého životního díla. Kamenný hrad nazvaný Jie-lang se rozprostírá v krasovém údolí Kuej-jang na ploše 200 000 metrů čtverečních. Umělec se snažil do stavby promítnout architekturu starověké lokální kultury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský umělec vybudoval hrad na ploše 20 hektarůVideo: Reuters

 
Článek

Přes tisíc let stará kultura provincie Kuej-čou, ve které se hrad i údolí nacházejí, posloužila umělci jako inspirace. „Chtěl jsem reprezentovat kulturu, lidové tradice včetně starověké architektury, životního stylu a víry našich předků,“ tvrdí Pchej-lun. Zároveň má být Jie-lang osobním ztvárněním stejnojmenného spolku, který byl tvořen různými lokálními kmeny a první zmínky o něm pocházejí z 3. století před naším letopočtem.

Při stavbě umělec využil geologické přednosti krasového terénu a zahrnul některé prvky, které byly pro kulturu Jie-lang typické, jako totemy či sochy z nejrůznějších kamenů a dalších přírodních materiálů. „Vybudoval jsem hrad na tomto místě, protože jsem si říkal, že zdejší kameny bych mohl použít. Vzal jsem si pouze to, co mi zem nabídla a také jsem díky tomu ušetřil hodně nákladů,“ řekl.

Ruku k dílu přiložilo během 20 let i mnoho obyvatel z nedalekých vesnic. Umělcova vytrvalost a obětavost při obnově starodávné kultury zaujala také úřady a Jie-lang i Pchej-lun se dostali do domácích médií. Ta se postarala o zájem turistů. „Musel hrad budovat s opravdu velkou láskou a mnohé stavbě obětovat. Je to skutečně nádherný výtvor,“ svěřil se jeden z návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám