Hlavní obsah

Sportovně-rekreační areál Vrchbělá se v úterý otevřel návštěvníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovně-rekreační areál Vrchbělá v bývalém vojenském prostoru Ralsko se v úterý otevřel návštěvníkům, podívat se přišlo několik stovek lidí. Pro turisty i místní je na místě připravena například sedmikilometrová in-line dráha, lanové centrum, dětská zoo, hřiště, rozhledna nebo hotel s restaurací.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nový sportovně-rekreační areál Vrchbělá byl 23. srpna otevřen v bývalém vojenském prostoru Ralsko v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. V pozadí hrad Bezděz.

Článek

Za vybudování areálu Středočeský kraj zaplatil 272 miliónů korun, z toho 75 miliónů korun pokryla evropská dotace. V bývalém vojenském prostoru musel kraj nejdříve nechat provést pyrotechnický průzkum, odstranit nalezenou munici a ekologickou zátěž. Nutné byly také demoliční práce a další přípravy, které začaly už v roce 2010.

„Já si myslím, že to je ta správná cesta, jak revitalizovat území po armádě," uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Výstavba začala v roce 2012, hotovo mělo původně být v roce 2013, práce se ale protáhly a areál byl zkolaudován letos na jaře. Důvodem zpoždění byly například problémy s projektem hotelu.

Je vidět na Bezděz

Pro děti je v areálu řada atrakcí i naučná stezka. V zoo uvidí návštěvníci pštrosa, koně, ovce či kozy, osazenstvo zoo by se mělo postupně rozšiřovat. Nechybí sociální zázemí.

Z areálu je výhled na zříceninu hradu Bezděz a nedaleko se nachází Máchovo jezero.

Areál zabírá 60 hektarů. Jeho správa byla svěřena Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje. Hotel provozuje soukromá společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám