Hlavní obsah

Průvodce olympijským městem: Co v Riu vidět, dělat a nač si dát pozor

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilské Rio de Janeiro je aktuálně v centru sportovního dění. Olympijské hry jsou vždy velkým svátkem. Na město však vždy kladou poměrně vysoké požadavky a Rio není úplně klasickým městem, ve kterém se hry obvykle pořádají. Orientovat se zde není úplně lehké. Když však víte kam jít a nač si dávat pozor, můžete si ho užít jako žádné jiné.

Foto: Profimedia.cz

Socha Krista Spasitele je nejznámějším symbolem Rio de Janeira. Ve městě je toho k vidění však daleko více...

Článek

Cestování do Brazílie je pro české turisty, kteří se neplánují na území státu zdržet déle než 90 dní, bez omezení, plně tedy postačí platný pas. Rio de Janeiro není obvykle vysloveně drahé, ale olympijské hry s cenami ubytování samozřejmě hodně zamávaly.

Hotely jsou po dobu konání her obsazeny z více než 90 procent a ceny ubytování podle dat vyhledávače Trivago meziměsíčně vzrostly o 80 procent. Nejvíce žádanou je čtvrť Barra di Tijuca v západní části města, známá pro svou 17 kilometrů dlouhou písečnou pláž, obchodní centra a bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Slunné Rio de Janeiro

Když jsme u té bezpečnosti, tak ostražitost by měla hrát u turistů navštěvujících toto město jednoznačně prim. Pas by měl zůstávat ideálně v trezoru či velmi dobře promyšlené skrýši na pokoji — ven si s sebou berte pro jistotu pouze jeho fotokopii.

Naditá peněženka není také ani trochu dobrý nápad. Menší sumu noste vždy v kapse se zipem, ideálně v přední části kalhot. Zapomeňte na nošení šperků a fotoaparátem nemávejte v ruce. Pokud nefotíte, mějte ho vždy schovaný.

Foto: Profimedia.cz

V chudinských čtvrtích Ria není pro turisty bez doprovodu bezpečno.

„Přestože Brazílie zažívá rozmach, místní obyvatelé stále patří k těm nejchudším. Turisté by tak měli vždy respektovat rady hotelového personálu a nezdržovat se v potenciálně nebezpečných chudinských oblastech bez doprovodu,“ dodává Michal Tůma z cestovní agentury Invia.

Sport i kultura

Velkým otazníkem pro mnoho turistů je virus zika. Situace je taková, že Rio není úplně vhodnou destinací pro čerstvě těhotné ženy či ty, které plánují zkoušet v nejbližších týdnech otěhotnět. Jinak je samozřejmostí snažit se uchránit před komáry, jak jen to je možné. Večer nosit dlouhé kalhoty a rukávy je stejně tak rozumné, jako používat repelenty s účinnou látkou deet.

Foto: Profimedia.cz

Návštěva stadiónu Maracaná je pro sportovní fandy při návštěvě Ria úplnou povinností.

Co v Riu vidět? Pokud nebudeme mluvit o samotné olympiádě, stadión Maracaná je obrovským zážitkem pro každého fotbalového fanouška. I pokud tedy do Ria dorazíte až po konci zápolení pod pěti kruhy, jistě si nenechte tuto příležitost ujít. Plážový fotbal či volejbal si pak můžete zahrát téměř po celé délce vyhlášené Copacabany.

Foto: Profimedia.cz

The Museu do Amanha otevřelo své brány teprve v prosinci 2015.

Pokud vás více než sport láká umění, tak byste si zřejmě neměli nechat ujít poměrně unikátní architektonický počin. „V centru města nedávno vyrostla překrásná moderní stavba od architekta Santiaga Calatravy s názvem Muzeum zítřka a jedná se o nekrásnější moderní stavbu Jižní Ameriky. Je krásná zvenku a zajímavá zevnitř,” říká Jozef Zelizňák z CK Sen.

Na maso i dobrý koláč

Nejen sportem a kulturou však živ je člověk a pouze na zážitky bohužel lidský organismus nefunguje, a tak je vhodné podívat se i na gastronomické možnosti Ria. Masová jehla churrasco s hromadou zeleniny je základ, ale tu si můžete dát s trochou nadsázky skoro kdekoliv. Vyplatí se tedy porozhlédnout po konkrétních podnicích, které svou kvalitou poněkud vyčnívají.

Foto: Profimedia.cz

Masový špíz Churrasco je v Brazílii vyhlášený.

„Na oběd se vyplatí sejít z turistických chodníčků a zastavit se v bohémské čtvrti Santa Teresa v tradiční restauraci Bar do Minheiro, anebo si koupit sendvič v hipsterské kavárně Cafecito. Hledáte větší luxus? Pak je tu restaurace Lasai v čtvrti Botafogo. Má michelinskou hvězdu, leží mimo turistickou Copacabanu a nabízí jídla brazilské kuchyně. A pokud máte chuť jen na kávu a koláč, tak jedině v nejslavnější historické kavárně Colombo otevřené před 120 lety,” dodává Zelizňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám