Hlavní obsah

Lipensko chce lákat na hvězdnou oblohu

Právo, Vladimír Vácha

Lipensko chce lákat turisty na tmu a hvězdnou oblohu. Turistický spolek Lipenska (TSL) společně s Českou astronomickou společností, Astronomickým ústavem Akademie věd ČR a Stožcem chystají na říjen atraktivní seminář, který bude popisovat fenomén tmavé oblohy a má být i prvním krokem k astroturistice v této lokalitě..

Foto: Doug Murray, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Chceme nabídnout návštěvníkům Šumavy pohled na jasné hvězdné nebe, jaký si lidé z měst kvůli světelnému znečištění nemají doma šanci užít, neboť velká města jsou dnes znečištěna nadměrným množstvím světelného smogu. Pro lipenské obce, které jsou izolovány od průmyslových a městských zdrojů světelného znečištění, je velmi černá tma příznačná. Tak proč si ji neužít,“ řekl Právu Jiří Mánek, předseda TSL.

Tajemník Astronomického ústavu a spoluorganizátor semináře Pavel Suchan podotkl, že tomuto fenoménu se zatím v oblasti Lipna nikdo systematicky nevěnoval. Přitom se jedná o zajímavou oblast, nakolik je ale oproštěna od světelného smogu, se musí ještě prověřit a její tmavost exaktně změřit. S měřením se začne na zmiňovaném semináři a bude trvat přibližně půl roku.

Astroturistika

Tmavé oblohy plné hvězd chce pak Turistický spolek Lipenska spolu s obcí Stožec a místními podnikateli využít k propagaci zdejší lokality.

„Tmavá obloha a krásně viditelné hvězdy vnímáme jako potenciál pro astroturistiku. Městský člověk, který už není zvyklý na kontakt s noční oblohou, je skutečnou tmou doslova unesen. Nic takového doma nemá šanci vidět, ale u nás na Stožci a na Lipensku ano,“ charakterizovala stručně nový záměr, jak přilákat turisty, starostka Stožce Drahomíra Stanžovská (nez.).

„Máme něco mimořádného, a tak bychom to rádi ukazovali lidem. Místním přijde úplně samozřejmé, že vidí tisíce hvězd, ale lidé z města takový pohled neznají. Zároveň jsme si ale vědomi, že oblast tmavé oblohy je třeba chránit, aby v budoucnosti nedocházelo k jejímu světelnému znečištění. I o tom bude seminář. Fenomén chceme využívat i v marketingu,“ podotkl Mánek, který akci inicioval.

Nadšeni jsou i místní podnikatelé.

„Už jsem kontaktovala známé skláře, kteří nám budou pro turisty vyrábět suvenýry v podobě krásné černé skleněné kapky pravé lipenské tmy, a máme i další nápady,“ uvažuje už reálně s možným marketingovým využitím tmavé oblohy ředitelka hotelu České Žleby, ve kterém se bude seminář o tmavé obloze konat, Dagmar Šubová.

Reklama

Související články

Hvězdárna v Ondřejově se otevře veřejnosti

Areál hvězdárny Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově nabídne zájemcům od pátku do neděle možnost prohlídky svých prostor i různé doprovodné programy....

Výběr článků

Načítám