Hlavní obsah

Návštěvníci kostnice budou muset být zahalení, ženy jen se šátkem

Kutnohorská kostnice, patřící k nejnavštěvovanějším památkám ve středních Čechách, zavádí od července nový návštěvní řád, který je přísnější k zevnějšku turistů. Lidé budou moci vstupovat dovnitř jen v oblečení, které je dostatečně zahaluje. Sdělila to Vendula Krůlová ze sedlecké farnosti.

Foto: Profimedia.cz

Kutnohorská kostnice zavádí nový návštěvnický řád.

Článek

Ženy si budou moci na místě půjčit šátky, kterými se budou moci zakrýt ramena, nohy a další odkryté části těla. „Každoročně se setkáváme s rozmanitým spektrem lidí. Šátky by měly vyřešit nevhodné odívání turistů, a podpořit tak pietní charakter naší památky,” uvedl Petr Jakeš z farnosti.

Nový návštěvní řád má podle něj poukázat na společenské normy, které se mají dodržovat nejen v církevních památkách. Stejné podmínky budou platit i v ostatních objektech spravovaných farností.

Zakazuje se také kouření v celém areálu hřbitova, konzumace jídel a nápojů i telefonování v hřbitovním kostele Všech svatých. „Cílem není znepříjemnit prohlídku sakrálních prostor, ale mít možnost vyhnout se extrémním situacím, které v neposlední řadě omezují ty, kteří zde chtějí zažít klid a pokoj,” uvedl Jakeš.

Kostnice je jednou z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek. Někdejší hřbitovní kaple ze 14. století je zaplněna lidskými kostmi, které do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Kostnice nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Práce začaly předloni a mají trvat až deset let. Náklady se odhadují na 55 miliónů korun, po celou dobu oprav je přístupná návštěvníkům.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by lidé měli sakrální stavby navštěvovat zahalení?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
Celkem hlasovalo 16680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám