Hlavní obsah

V Anglii mají útočiště pro vysloužilé zahradní trpaslíky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní trpaslíci jsou pro mnohé kýčovitý přežitek. Jelikož mají ale nesporné právo na existenci, mohou vysloužilí jedinci putovat do rezervace, která se nachází v anglickém hrabství Devon. Na necelém kilometru čtverečním žije přes 2000 sádrových obyvatel. Turistická atrakce je díky tomu zapsána v Guinnessově knize rekordů.

Foto: Profimedia.cz

Trpasličí rezervace se nachází v hrabství Devon.

Článek

Rezervaci v městečku West Putford založila v roce 1979 Ann Atkinová. „Jsou to zkrátka magické bytosti. Odplaví všechny vaše starosti a trápení a vykouzlí vám úsměv na tváři,“ řekla pro BBC. Sbírku netvoří pouze trpaslíci, ale také skřítci.

Aby majitelka své obyvatele ušetřila trapných situací, musí každý návštěvník při procházce lesní rezervací nosit ikonickou špičatou čapku. „V prvním roce provozu jsme čepice ještě neměli a já si uvědomila, jak strašné to musí pro ty ubohé trpaslíky být, když nad nimi stojí velcí lidé, ukazují na ně a smějí se jim,“ říká v nadsázce Atkinová, která tři roky studovala umění na Královské akademii v Londýně.

Na otázku, zda nejsou trpaslíci jen kýč, odpovídá s nadhledem. „Móda přichází a zase odchází, ale trpaslíci tu vydrží věčně.“

Foto: Profimedia.cz

Trpaslící ¨závodí se sekačkami trávy.

K areálu patří také muzeum trpaslíků, kde si mohou návštěvníci prohlédnout opravdu starožitné kusy, nebo zahrada s divokými květinami, které v Británii rostou a které se majitelka snaží zachovat pro budoucí generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám