Hlavní obsah

Za humny dělají dezert, který Češi zkouší už léta napodobit

Novinky, Jakub Kynčl

Říká vám něco sladkost nesoucí název Kaiserschmarrn? Jestli ne, tak jste asi nikdy nebyli v Rakousku, odkud tento dezert pochází. Překlad této pochutiny, kterou seženete na každé lepší horské chatě v Korutanech, zní císařský trhanec. Ač ho seženete i na jihu Čech a na Šumavě, korutanský Kaiserschmarrn zcela okopírovat nelze. Už kvůli těm výhledům, kterých se vám dostane při jeho konzumaci.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Císařský trhanec v korutanské chatě Lammersdorfer Hütte připravují podle starého lokálního receptu.

Článek

O Češích se ví, že když to finanční situace umožní, rádi ochutnávají na cestách nejrůznější místní speciality. Platí to zejména o těch mladších, kteří povětšinou nálepku „řízkařů” striktně odmítají a snaží se stravovat typicky lokálně, ač často za levno. Výhodou našeho jižního souseda, Rakouska, je to, že zdejší ceny nejsou tak vysoké, jako v některých jiných evropských zemích.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Trhanec ještě před momentem, který mu dává jméno - roztrháním.

Zatímco do restaurací v takovém Norsku, Švédsku či Švýcarsku obvykle chodí jen malý zlomek turistů, v Rakousku si můžete na oběd či kávu s nějakou tou sladkostí zajít i bez toho, aby vaše peněženka úpěla ještě půl dne. Zejména pak na horských chatách si můžete být obvykle jistí, že se vám za vaše peníze dostane poctivého a hutného pokrmu.

Tradiční příprava

Malebné okolí korutanského jezera Millstätter See nabízí obrovské množství cyklistických a turistických tras, ze kterých se dočkáte neuvěřitelných výhledů. A kdy jindy vám vytráví tak dobře, jako při chůzi po horách. Šťastnou shodou okolností mě nohy a hlad ruku v ruce zavedly do horské chaty Lammersdorfer Hütte, kde i podle místních připravují ten nejlepší císařský trhanec široko daleko. A dělají jej zde pěkně klasicky, na kovové peci.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pořádně pocukrovat přes sítko a je hotovo...

Variant receptu je mnoho, ale když budeme vycházet z toho originálního, těsto se vytváří z mouky, vyšlehaných bílků, cukru, mléka a špetky soli. Do těsta se přimíchají rozinky namočené v rumu a trhanec se následně peče na másle. Na pánvi se po chvílích otáčí, a když získá tu správnou barvu, šéfkuchař jej vařečkou či jiným náčiním roztrhá na kousky, které následně posype moučkovým cukrem.

Jablečné pyré a švestková zavařenina

Protože by ale byl takto servírovaný trhanec příliš suchý, k trhanci se vždy servíruje ještě nějaké to ovoce. Na mnoha místech se může stát, že vám k němu přidají jahodovou zavařeninu a šlehačku. Dobrý bude možná také, ale klasický trhanec se obvykle servíruje tak, jako tomu dělají v malebné korutanské restauraci - s jablečným pyré či mírně kyselejší švestkovou zavařeninou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kaiserschmarrn servírovaný s jablečným pyré a švestkovou zavařeninou.

Že to zvládnete doma také? Ale jistěže! Jen s tím výhledem na Millstätter See a okolní hory to chutná tak nějak automaticky o něco lépe...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám