Hlavní obsah

Siena je perlou italského Toskánska

Právo, Karel Felt

Město, v němž se zastavil čas, neleží za sedmero horami, ale za pevnými středověkými hradbami. I díky nim si zachovala Siena svůj středověký ráz a stala se jedním ze světových unikátů.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na toskánské město Siena

Článek

Než ale vstoupíte do města, musíte zaparkovat, což je problém. Parkovišť je sice kolem opevnění hodně, ale jsou většinou plná. V sezóně beznadějně. Chce to trpělivost.

Nejlepší je zaparkovat na parkovišti San Francesco, odtud totiž vedou pojízdné schody, takže ušetříte síly. Jinak by vás čekal výšlap do kopce.

Svatá Kateřina by žasla

Navíc do města vstoupíte u kostela téhož jména, jednoho z nejkrásnějších ve městě. Jeho pozoruhodností jsou hostie — oplatky, které věřící dostávají při svatém přijímání. Byly odcizeny a poté nalezeny v nedalekém menším kostele. Kněží rozhodli, že už je věřícím nedají, protože ležely v prachu, a uložili je do liturgické nádoby cimboria. Ta byla už mnohokrát otevřena a oplatky jsou zubem času netknuté.

Na to, že ke krádeži a nalezení došlo v roce 1730, se jedná o zázrak. Minimálně pekařský… Ze Sieny pochází svatá Kateřina Sienská, patronka Evropy a Itálie, jejíž rodný dům určitě stojí za prohlídku, třeba kvůli nádherným freskám v kapli a osobním předmětům této učitelky církve. Dům najdete v ulici, která nese její jméno. Byla vrstevnicí Karla IV. a určitě by dnes žasla, v jak krásné město Siena vyrostla.

Foto: Karel Felt, Právo

Rodný dům sv. Kateřiny Sienské

Největší pozoruhodností a srdcem Sieny je náměstí Piazza del Campo. Má zvláštní tvar „shellovské“ mušle a svažuje se k radnici Palazzo Pubblico v níž je muzeum s Lorenzettiho freskami, ale také cyklus Dobrá a špatná vláda i další zajímavá díla z místní malířské školy.

Na mnoha originálních stavbách a sochách ve městě je patrný rukopis dalšího slavného rodáka Jacopa della Quercia.

Dominantou gotické radnice je 102 m vysoká věž Torre del Mangia. Když vystoupáte jejích pět stovek schodů, naskytne se vám nádherný pohled na město a okolí.

Palio rozhádá rodiny

Na cihlami vydlážděném náměstí se pravidelně konají 2. července. a 16. srpna závody na koních zvané Palio. V nich startují reprezentanti jednotlivých čtvrtí a není nic horšího než skončit druhý za vítězem.

Závody měly být zrušeny, protože při nich dochází na klopeném náměstí s kluzkým povrchem k častým pádům a vážným zraněním jezdců i koní, ale Sieňané se o tuto zábavu nenechají připravit. Tyto dva dny se prý dokážou rozhádat i ty nejpohodovější rodiny, pokud manželé pocházejí každý z jiné čtvrti.

Foto: Karel Felt, Právo

Piazza del Campo

Z Piazza del Campo se rozbíhají ulice do všech částí starého města a k dochovaným městským branám, z nichž každá je něčím unikátní. Z původních dvanácti jich zbylo jedenáct.

V každé ulici najdete pozoruhodné domy a paláce. K nejkrásnějším patří Salimbeni, Tolomei, Piccolomini, Chigi-Saracini, Capitano del Popolo, jedna z budov místní univerzity a Buonsignori, v níž je umístěna galerie s díly žáků sienské malířské školy.

Ve středověkém paláci Monte dei Paschi di Siena sídlí nejstarší banka na světě stejného jména, založená v roce 1472. Za prohlídku stojí i místní kostely s nádhernou výzdobou. Určitě nevynechejte ty nejznámější, jako je San Domenico, Santa Maria dei Servi, již zmíněný San Francesco, kde jsou i hrobky slavného rodu Tolomeiů, kapli Oratorio di San Bernardino nebo románský kostel San Cristoforo.

Nejkrásnější průčelí

Via Pellegrini vás zavede z náměstí Del Campo na Piazza Duomo s nejkrásnějším ze sienských chrámů. Postavili ho za prvních šest desítek let 13. století a jeho průčelí je považováno za nejkrásnější v Itálii.

Dóm je obložen červeným, zeleným, černým a bílým mramorem. Mramorová je i podlaha, složená z 56 obrazců, připomínajících mytologické a biblické scény. Na samotné stavbě a zejména na výzdobě se podílely desítky předních umělců po několik staletí. Ke skvostům patří hlavní oltář od Baldassarra Peruzziho a kazatelna z dílny rodiny Pisanů.

Foto: Karel Felt, Právo

Průčelí dómů v Sieně

Jeden den na prohlídku Sieny nestačí. To ji jen prolétnete, přesněji jen její centrum. Zajímavých míst je za vysokými hradbami mnohem víc, například stará medicejská pevnost.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Do Florencie po dálnici přes Brenner (9 eur) a dále po dálnici směr Florencie (37 eur). Cesta trvá cca 10 hodin s přestávkami. Odtud pak do dalších míst Toskánska.

Na co si dát pozor

Především na dodržování rychlosti, která je na dálnici 130 km/h. Italská policie je na její překračování háklivá a stojí to dost peněz. I ve městech a obcích dodržujte rychlost a parkujte jen tam, kde je to dovoleno.

Parkování

V historických městech nejen Toskánska je to hodně choulostivá věc. Na pláncích měst najdete parkoviště. Často je lepší zaparkovat na okraji a dojet do centra veřejnou dopravou. Na parkovišti v autě nic nenechávejte, hlavně ne na sedadlech. Zloděje může „vyprovokovat“ i prázdná igelitová taška a vám přibudou nepříjemné starosti.

Ubytování

Množství cestovních kanceláří, které ho nabízejí, je velké. Zkuste ale třeba i booking. com, nebo trivago.com, které mají nejširší nabídku. Dejte si však pozor na možnost zrušení objednávky. Některé hotely ji nemají a peníze nevracejí. Využijte i možnosti speciálních požadavků, jsou v ceně a neopomeňte parkování u hotelu, některé parkoviště nemají.

Nakupování

Italská města mají velká obchodní centra, kde není problém nakoupit čerstvé potraviny a ovoce. Pokud ale chcete něco opravdu italského, ať z módy, či italských specialit, dejte přednost menším obchodům, ať už značkovým, nebo italských prodejců, často ukrytým v uličkách historických měst. Několikrát za rok v nich jsou i velké slevy, takže ušetříte desítky eur.

Na tržištích se sice také objevuje kvalitní italské oblečení, ale tam potřebujete vědět, ke kterému stánku jít. Rozhodně se vyhněte neevropským prodejcům.

Jídlo a pití

Záleží na apetitu, ale prakticky v každém městě najdete kvalitní pizzerie, kde ceny začínají na 5,5 až 6 eurech. Pivo je o polovinu levnější, dobrou kávu si dáte už za jedno euro. Tradiční těstoviny vyjdou kolem 7 eur, ceny v rybích i dalších specializovaných restauracích jsou velmi rozdílné, podle jejich kvality. Důležité je, jestli si dáte oběd v atraktivním prostředí centra města, nebo o pár ulic dál.

Samozřejmě někdy si chcete dát jen pizzu do ruky, koupit nějaké pití nebo vás zláká zmrzlina. Čtvrtky pizzy vyjdou v občerstveních dráž, kolem 2,5 eura, pití kupujte jen v PET lahvích a u zmrzliny se podívejte, kdo ji prodává a jak je na tom s čistotou rukou i přístroje, totéž u pizzy.

www stránky

aboutsiena.com

Určitě se nemusíte obávat, že byste v Sieně trpěli hlady nebo žízní. Kaváren i restaurací je tu spousta. Siena se rozkládá na pahorcích a z chození nahoru a dolů po historickém dláždění vás budou bolet nohy, z otáčení hlavy všemi směry pak za krkem. Ale tenhle středověký toskánský klenot vám určitě za těch pár dní bude stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám