Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte muzea po setmění nebo se zaposlouchejte do Smetanovy Litomyšle

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nadcházejícím létem přibývá hudebních akcí, můžete navštívit například festival vážné hudby Smetanova Litomyšl. V Praze se půjde pochod proti rakovině prsu, do Velkých Popovic mohou zase vyrazit milovníci piva.

Foto: Profimedia.cz

Do Litomyšle můžete vyrazit na festival vážně hudby. Ilustrační foto

Článek
Praha

Noc v muzeu

Ze soboty na neděli proběhne každoročně velmi navštěvovaná Pražská muzejní noc. Od 19:00 hodin do 01:00 hodin v noci zůstane otevřená spousta institucí, které návštěvníkům nabídnou mnohdy netradiční program. Ať už zavítáte do Botanické zahrady hlavního města Prahy, do Národní galerie či Národního technického muzea, nenechte si akci určitě ujít. Kompletní přehled muzeí naleznete zde.

Respect festival

Pokud se rádi zaposloucháte do rytmů zajímavé a podmanivé hudby, dorazte o víkendu na největší pražský festival world music s názvem Respect. Koná se na Výstavišti v Holešovicích a na návštěvníky čeká výběr muzikantů například z Etiopie, Izraele, Alžíru, ale i Rakouska či Francie. Program a veškeré potřebné informace najdete zde.

Proti rakovině prsu

Zúčastněte se největšího českého pochodu proti rakovině prsu. Tradiční Avon pochod se koná v sobotu. Zakoupením růžového trička se přispívá na organizace, které se zákeřným onemocněním zabývají. Vychází se ze Staroměstského náměstí a končí se na ostrově Štvanice, kde po ukončení průvodu zahrají například kapely Jelen či Support Lesbiens či Debbi a Tonya Graves. Více zde.

Středočeský kraj

Krajem blanických rytířů

Pokud jste ještě nevytáhli po zimě kolo ze sklepa, je nejvyšší čas. Zúčastněte se zahájení cyklosezóny společnou jízdou krajem blanických rytířů na trase dlouhé 34 km. Vyjíždí se v sobotu z Louňovic pod Blaníkem mezi 13. a 14. hodinou. Všechny potřebné informace najdete zde.

Pivní oslavy

V sobotu proběhnou ve velkopopovickém pivovaru již 24. oslavy piva Den Kozla. Mimo piva se mohou návštěvníci těšit na dobré jídlo a hudební program, v jehož rámci vystoupí třeba kapela Olympic, Xindl X nebo Ivan Hlas. Na některých místech v areálu budou dále probíhat ukázky tradičních řemesel - kováři, skláři nebo řezbáři. Kompletní informace o akci a programu najdete zde.

Jihočeský kraj

Scooter v Budějovicích

Koncert populárního elektronického uskupení Scooter se uskuteční v sobotu v areálu Výstaviště České Budějovice. Pokud patříte mezi fanoušky německé formace, je pro vás vystoupení téměř povinnosti, kluci dokazují, že do starého železa ještě nepatří. Koncert začíná v 19:00 hodin.

Plzeňský kraj

Závod veteránů

V sobotu se okolím hradu Přimda u Tachova bude rozléhat burácení motorů. Koná se zde totiž již 16. ročník mezinárodních závodů historických vozů Jízda Saši Kolowrata. Stokilometrová trasa vede skrz západní Čechy i Německo. Soutěžit budou automobily v několika kategoriích podle stáří. Slavnostní zahájení proběhne v 10:30 hodin. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Pochod za prameny

Pokud nemáte v plánu celý víkend prosedět na gauči u televize, vyrazte na 40. ročník turistického pochodu Z Bečova za minerálními prameny. Můžete zvolit různě dlouhé trasy v rozpětí 5 až 50 kilometrů. Cyklotrasa měří 60 kilometrů. Začíná se v 6:00 hodin u Sokolovny v Bečově nad Teplou. Trasa vede přes CHKO Slavkovský les a Tepelskou vrchovinu.

Ústecký kraj

Víno na zámku

Lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem bude v sobotu hostit čtvrtý ročník degustace vína a prezentaci vinařů z oblasti Litoměřicka a Mělnicka. Zahájení akce je v 11:00 hodin, během dne bude probíhat anketa o nejlepšího vinaře, rozhodnou o něm sami návštěvníci akce. Přijďte ochutnat, více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Po stopách Járy Cimrmana

Během víkendu proběhne tradiční spanilá cyklojízda stezkou Járy Cimrmana. Trasa vede ze Zlaté Olešnice do Tanvaldu a zvládnou ji i rekreační cyklisté. Kromě kol ovšem vyjedou i historická auta a návštěvníci si budou moci prohlédnout Cimrmanův maják. Vyjíždí se v 10:30 hodin. Více zde.

Královehradecký kraj

V rytmu country

Máte rádi country, folk a bluegrass? V tom případě by vám neměl uniknout tradiční hudební festival Pamětnický šutr, který se koná v Chlumci nad Cidlinou. Akce probíhá celý víkend, vstupné je dobrovolné. Program najdete zde.

Pardubický kraj

Do hudební Litomyšle

Až do začátku července trvá festival Smetanova Litomyšl, který se váže ke slavnému rodákovi. Během trvání akce samozřejmě nezazní pouze jeho tvorba, ale i dalších významných skladatelů, ať už Antonína Dvořáka, jehož opera Čert a Káča se bude hrát v sobotu, nebo například Josefa Haydna. Veškeré informace k akci naleznete zde.

Vysočina

Tradiční jarmark

Máte rádi tradiční řemesla? Vyrazte na jarmark ve vesnické památkové rezervaci Krátká. Své zboží představí například košíkář, drátenice či včelař a hrnčířka. Pro potěšení ucha bude na místě hrát dvojice harmonikářů. Prohlédnout si můžete také malou výstavu Barvy přírody nebo si udrátovat jarmareční srdce. Více zde.

Jihomoravský kraj

S hudbou na kole

Spojte vyjížďku na kole s poslechem hudby a dostanete festival Concentus Moraviae. Trasa vás provede lednicko-valtickým areálem a na návštěvníky čeká několik zastávek s rozličnou hudbou různých žánrů - od klasiky přes jazz až po lidovky. Letos poprvé se mohou cyklisté podívat až do rakouského Weinviertlu. Akce startuje v sobotu v 10:00 hodin. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Otevřená zahrada

Procházíte se rádi po zahradách? Pokud ano, zavítejte v sobotu do Lipníku nad Bečvou a projděte si zdejší městské zahrady s průvodcem. Otevřené budou Meditační zahrada sv. Jakuba, zámecký park či nejstarší střešní zahrada v Česku. Akce se koná v rámci Víkendu otevřených zahrad. Kompletní program akce najdete zde.

Zlínský kraj

Na skok do Indie

Zámek Uherský ostroh zve v sobotu na Den indické kultury, který bude trvat mezi 10. a 17. hodinou. Na návštěvníky čekají workshopy, atrakce, hudba, tanec jídlo nebo i staroindická moudrost. Více zde.

Moravskoslezský kraj

V krajinách duše

Na hradě ve Starém Jičíně vystoupí v sobotu slovenský multiinstrumentalista a zpěvák Maok, který se mimo jiné zabývá například i muzikoterapií, ilustracemi či filmy. Na pódiu improvizuje. Pokud vás láká ojedinělý hudební zážitek, v 19:00 hodin se začíná. Návštěvníkům se doporučuje vzít si deky, případně i spacáky. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám