Hlavní obsah

Čtyřkolkami na Bajkal. Vozíčkáři se vydali na dobrodružnou cestu

Novinky, mšv

Filip, Tomáš a René jsou tři kamarádi, kteří se znají už deset let. Prvním dvěma v mládí ochrnuly po úrazu dolní končetiny, ale rozhodli se to nevzdat. Na první velkou výpravu na čtyřkolkách vyrazili už v roce 2013 — k Černému moři přes Kavkaz. Později se zrodila myšlenka podniknout další cestu k Bajkalu. Jejich putování vysílá Česká televize pod názvem Dokolakolem.

Ukázka pořadu DokolakolemVideo: Česká televize

 
Článek

„První společnou cestu jsme si vyzkoušeli už v roce 2012. Často jsme spolu jezdili na výlety, třeba do Rumunska a na Ukrajinu, kam jsme si odvezli na jedno místo věci, motorku a čtyřkolky, a odtamtud jsme hvězdicovitě jezdili na výlety a poznávali krajinu,“ vzpomíná Filip.

Z cesty k Černému moři sestříhal Tomáš amatérské video, které se u známých setkalo s velkým ohlasem. Proto se tři kamarádi rozhodli své další putování zdokumentovat profesionálněji.

Ukázat život s handicapem

„Když jsme byli u Černého moře, seznámili jsme se s jedním ukrajinským motorkářem Gennadijem. Později jsme zjistili, že je to střihač. V Česku se nám pak stále nedařilo nikoho sehnat, a když nám odpadl domluvený kameraman, Gennadij byl první, koho jsme kontaktovali,” říká Filip.

Trojice kamarádů projela na čtyřkolkách sedm zemí, od Polska přes Bělorusko, Ukrajinu až do Mongolska. Po vlastní ose ujela 14 000 kilometrů a dalších 5000 vlakem po transsibiřské magistrále a natočila kolem sta hodin záznamu.

Žádný scénář nebyl, šlo prý pouze o to, přiblížit lidem běžný život s handicapem. „Chtěli jsme zachytit realitu, bez schovávání, snažili jsme se natáčet všechno, říci natvrdo, jaké to je,” tvrdí René.

Zároveň dodává, že místní se k nim na cestách chovali vždy přívětivě. „Jste pro ně taková atrakce, seběhnou se k vám a začnou se vyptávat. Často si ani nevšimnou, že kluci nechodí, jak stále sedí na čtyřkolkách.”

Chvíli šlo o krk

Ačkoli cesta probíhala hladce, v Mongolsku šlo trojici kamarádů chvíli o krk. „Bavili jsme se s nějakými slečnami, které byly trochu ovíněné, a jejich partneři z toho nadšení zrovna nebyli. Chtěli nás zastřelit. Ale když začali střízlivět, asi na to zapomněli,” vzpomíná Filip.

Cestou na Bajkal společná dobrodružství Tomáše, Reného a Filipa nekončí. Jejich snem je objet celý svět a dosavadní cesty byly prý pouhým tréninkem. „Teď si vybíráme, kde se nám líbí, abychom si tam mohli opět zajet,” uzavírá Filip.

Dokumentární road movie Dokolakolem vysílá Česká televize od 18. května každou středu ve 22.00 hodin. Komentář namluvil herec Petr Čtvrtníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám