Hlavní obsah

Po rekonstrukci se zámek Nová Horka poprvé otevře turistům

Zámek Nová Horka ve Studénce na Novojičínsku se zřejmě za dva roky poprvé v historii otevře turistům. Před několika měsíci se z něj vystěhoval sociální ústav a zámek dostalo do své správy Muzeum Novojičínska, které jej chce postupně opravit a zpřístupnit. Řekl to zástupce ředitelky muzea Radek Polách.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zámek Nová Horka ve Studénce na Novojičínsku se zřejmě za dva roky poprvé v historii otevře turistům.

Článek

Na první etapu obnovy zámku se předpokládají náklady zhruba 42 miliónů korun, uvedl Polách. Muzeum se bude na opravu snažit získat evropské dotace. „Plánuje se, že se opraví fasáda a další záležitosti spojené s exteriérem, a pokud by vyšly finanční prostředky, tak budeme opravovat i interiéry. Chceme pro veřejnost zpřístupnit celé přízemí,” dodal.

Pokud by muzeum na opravu dostalo evropské dotace, oprava by začala v příštím roce. „Předpokládáme, že v roce 2018 by mohlo být celé přízemí spravené a přístupné. Pokud nevyjdou dotace, tak budeme muset finanční prostředky hledat někde jinde a asi bychom jeli v jiném režimu, zřejmě postupným zpřístupňováním jednotlivých místností,” řekl Polách.

Plánují se expozice i obnovení výmalby

Na zámku muzeum plánuje expozice týkající se historie památky a šlechtického rodu Vetter von der Lilie i část věnovanou okolní přírodě. Plánuje se zpřístupnění saly terreny, kaple svatého Kříže či zámecké knihovny. Polách předpokládá, že se obnoví i původní historická výmalba.

Přírodovědná muzejní expozice by měla být věnována blízké přírodní rezervaci Kotvice. Vedle toho na zámku budou provozní prostory a depozitáře. „Někdy v budoucnu by se dělala druhá etapa, která by zpřístupnila i celé první patro,” doplnil Polách.

Původně barokní zámek v Nové Horce z poloviny 18. století byl do roku 1945 v soukromých rukách. Od roku 1948 sloužil sociálním účelům. Nejprve v něm byly umístěny postižené děti, pak tam byl zřízen domov důchodců, který se později změnil v ústav pro mentálně postižené ženy. Prostory zámku ale těmto účelům postupně přestaly vyhovovat.

Poslední obyvatelky se z něj odstěhovaly letos v únoru, mimo jiné do nového bezbariérového domu ve Studénce.

Reklama

Výběr článků

Načítám