Hlavní obsah

Anglická zahrada, kde mohou květiny zabíjet

Novinky, mšv

Návštěvníky vítá černá kovová brána. Na vratech jsou lebky se zkříženými hnáty a nápis: „Tyto rostliny mohou zabíjet.” Nikoli, nejsme ve sci-fi filmu, kde by se humanoidní kytky chtěly zmocnit Země. Nacházíme se prakticky na hranicích Anglie a Skotska v zámecké zahradě Alnwick s velmi jedovatými rostlinami.

Foto: Profimedia.cz

Brána do zahrady je zároveň i výstrahou.

Článek

Může se zdát, že branou do zahrady vstupují návštěvníci na válečné území, kde jim někdo bude usilovat o život. Spoustu květin ovšem podle názvů pozná i naprostý botanický laik — náprstník, rulík, vlčí mák...

Ale je nanejvýš jasné, že není radno se rostlin dotýkat či k nim čichat. Jsou mezi nimi totiž i exempláře, jejichž semena obsahují například ricinový olej, který může trvale poškodit nervovou soustavu, nebo strychnin, který se používá třeba k výrobě jedu na krysy.

Foto: Profimedia.cz

Loubí v Jedovaté zahradě.

Cílem lehce bizarního místa není návštěvníky vyděsit k smrti, probíhá zde například i drogová prevence, jelikož v zahradě roste také marihuana, koka nebo mák setý, z jehož makovic se získává opium.

Vzdělávat veřejnost byl plán zakladatelky Jedovaté zahrady, vévodkyně Jane Percyové z hrabství Northumberland. „Nechápala jsem, proč se v mnoha zahradách soustředí na léčivé účinky rostlin, a ne na ty, které nám mohou ublížit. Měla jsem pocit, že i spousta dětí chce slyšet, jaká rostlina by je mohla zabít, jak dlouho by to trvalo a jak bolestivá by smrt byla,” citují vévodkyni oficiální stránky atrakce.

Jedovatá zahrada je součástí zámeckých zahrad městečka Alnwick. První park zde byl vybudován koncem 18. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám