Hlavní obsah

V Telči má vzniknout první cyklostezka

Telč požádala o evropskou dotaci na stavbu cyklostezky v Lipkách, jejíž povrch bude vhodný i pro in-line bruslení. Jde o první cyklostezku ve městě, měřit bude čtyři kilometry. Na projekt za 15 miliónů korun se radnice uchází o peníze v evropském programu IROP. Pokud uspěje, uskuteční stavbu v příštím roce.

Foto: Profimedia.cz

Město Telč

Článek

Cyklostezka povede stromořadím Lipky. „Potom obchází celé Panské nivy a ústí u silnice Batelovská,” uvedl starosta Roman Fabeš. Po in-line trase podle něj lidé volají už dlouho. Ve městě vyhledávaném kvůli památkám zapsaným v seznamu UNESCO se tím rozšíří i nabídka pro turisty.

Výhledově radnice plánuje vybudování dalších dvou úseků cyklostezek, a to od Roštejna na Volevčice a ve směru na Krahulčí. Podmínky pro cykloturistiku by se podle Fabeše měly zlepšovat i v širším okolí.

Telč se na tom domlouvá s dalšími partnery sdruženými v Regionu Renesance. Chtěli by vytvořit cestu pro cyklisty z Třeště přes Telč a Dačice do Slavonic, která by částečně vedla po současných silnicích a částečně fungovala jako cyklostezka. Tato cesta by navázala na cyklostezku vznikající na rakouské straně hranice namísto bývalé železnice.

Evropské fondy by v Telči měly pomoci také s podstatně dražší obnovou státního zámku, díky níž by mohla být zpřístupněna jeho další část. Rozsáhlý projekt připravuje Národní památkový ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám