Hlavní obsah

Jarní Flora připomíná jubileum Karla IV.

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výročí 700. narození jednoho z nejpopulárnějších a zároveň nejvýznamnějších českých panovníků historie - krále a císaře Karla IV. připomíná jarní zahradnický veletrh Flora v Olomouci. Již 37. ročník nejstarší a největší akce svého druhu v ČR začal ve čtvrtek na olomouckém výstavišti.

BEZ KOMENTÁŘE: Flora OlomoucVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Ústřední expozice výstavy nese název Karel IV. – Otec vlasti a návštěvníkům připomíná pomocí symboliky nesčíslného množství barev, tvarů a vůní sedmisté výročí narození tohoto významného státníka a panovníka z rodu Lucemburků, jenž české země přetvořil v kvetoucí zahradu Evropy vrcholného středověku,“ vysvětlil výběr motta výstavy ředitel olomouckého výstaviště Jiří Uhlíř.

Hlavní pavilón A tak pomocí postav a hudby z oblíbeného muzikálu Noc na Karlštejně představuje vladaře i dobu, ve které žil. Návštěvníci mohou spatřit mj. stylizované nádvoří či reprezentační sál s červeným kobercem, pódium s trůnem a královskou korunou, alchymistickou laboratoř, klenotnici s korunovačními klenoty nebo zbrojnici s krčmou, kde si lze odpočinout a ochutnat různá vína.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

První návštěvníky přivítal ve čtvrtek zahradnický veletrh Flora v Olomouci.

Stejné téma jako hlavní expozice měla i floristická soutěž konaná a vyhlašovaná tradičně právě u příležitosti jarní Flory. Mistři svého řemesla, junioři i senioři, tentokrát vázali ceremoniální kytice s mottem Květiny pro jejich veličenstva.

„Junioři vytvářeli svatební kytice nebo dekorace určené pro nesení v ruce a inspirované jednou z manželek Karla IV. Seniorští mistři floristé vázali kytice určené významnému šlechtici či panovníkovi. Soutěžní práce mohou návštěvníci obdivovat v obrazárně v přízemí pavilónu A,“ konstatovala garantka veletrhu Jana Jirovská.

Přehlídku jarních květinových výpěstků doplňuje expozice Svazu květinářů a floristů ČR, Českého zahrádkářského svazu, Svazu školkařů ČR a dalších domácích i zahraničních zahradníků a pěstitelů.

Popularizátor vína i švestek

Do časů Karla IV. se návštěvníci jarní Flory vypraví také v pavilónu C díky Českému zahrádkářskému svazu, který představuje tohoto panovníka jako skutečného evropského průkopníka šlechtění a pěstování. Díky interaktivnímu pojetí expozice se zde lidé přenesou do časů, kdy nastal rozkvět vinařství, neboť právě Karel IV. nechal do Čech přivézt révu z Burgundska a Porýní.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V obrazárně v přízemí pavilónu A mohou příchozí spatřit soutěžní práce floristů.

„Kromě vína ale podporoval i výsadbu chmele a stál u zrodu sadařství. Pěstování ovoce se právě za jeho vlády rozšířilo z klášterních zahrad do české krajiny. Málokdo také tuší, že Karel IV. byl i velký popularizátor švestek. Ne nadarmo se proto ještě dodnes říká na mnoha místech švestkám karlátka či kadlátka,“ zmínila Jirovská.

Souběžně s Florou se na olomouckém výstavišti koná i veletrh drobné zahradní mechanizace Hortifarm a oblíbené jarní zahradnické trhy. Na zahrádkáře, kutily či chalupáře na nich čeká pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků a v rámci Hortifarmu také zahradnických pomůcek, mechanizace a dalších potřeb. To vše v pavilónech G a H a také na venkovních plochách Smetanových sadů.

Vstup platí i do botanické zahrady

Součástí veletrhu, který potrvá do neděle, je i bohatý doprovodný program.

Po dobu jeho konání jsou rovněž otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a také sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty.

Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků - Bezručových sadech.

Oficiálním dopravcem jarní Flory jsou letos opět České dráhy. Pro všechny, kteří na ni zamíří, připravily speciální nabídku VLAK+. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci Flory dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu jízdného.

Při cestě do Olomouce cestující nárok na slevu prokazovat nijak nemusí, stačí, když o slevu na pokladně požádá. Při cestě zpět však musí při kontrole jízdních dokladů předložit jízdenku VLAK+ Flora označenou razítkem, které získá přímo na výstavišti v expozici Českých drah.

Motorizovaní návštěvníci Flory mohou využít k odstavení aut mj. parkovací plochu s kapacitou přes 1 000 míst, která je bezplatně k dispozici v areálu obchodního centra Šantovka. Pro autobusy je vyhrazeno parkoviště na ulici Holická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám