Hlavní obsah

Cayo Largo a Cayo Coco: relaxujte v rytmu salsy

Novinky, Simona Fischerová, ACK ČR

Kryštof Kolumbus označil toto místo jako nejkrásnější na zemi. A právem. Řeč je o Kubě - o bílém rumu, doutnících či cukrové třtině. V této karibské zemi leží na 4000 korálových ostrůvků, z nichž mnoho patří mezi nejčastější cíle turistů z celého světa toužících po odpočinku uprostřed běloskvoucích pláží omývaných průzračným Karibským mořem a Atlantským oceánem. Na ostrovech Cayo Coco a Caco Largo však prožijete dovolenou snů.

Foto: Shutterstock

Cayo Largo a Cayo Coco

Článek

Kuba rovná se komunismus. Právě tato politická izolace, která trvala až do roku 2014, zabránila velkému náporu turismu a zachovala zemi neobyčejný ráz. Cestovní ruch se v posledních dvou letech prudce rozvíjí, neváhejte tak navštívit Kubu včas.

Foto: Hana Bursíková

Nejpohodlnější spojení z Prahy je s přestupem v Curychu nebo v Paříži, odkud létají pravidelné linky prestižních leteckých společností do Havany. Z ní jsou pak možné přelety na ostrůvky Cayo Largo a Cayo Coco, které mají i přes svou malou rozlohu vybudovaná letiště. Cesta z Prahy trvá přibližně 14,5 hodiny. Po přistání na Kubě si nezapomeňte přeřídit hodinky o 6 hodin zpět. Oficiálním jazykem je španělština, ale nebojte se jazykové bariéry. V turistických oblastech se samozřejmě domluvíte i anglicky.

Kuba láká k návštěvě díky svému příznivému klimatu po celý rok. Příjemné tropické klima je mírněné severovýchodními větry. Vlhká letní sezóna s průměrnými teplotami okolo 27 stupňů panuje od května do října. Naopak sušší zimní období s teplotami okolo 22 stupňů vládne mezi listopadem a dubnem. Pozor si však dejte na období dešťů, které je typické pro oblast Karibiku, začíná tu již v květnu a končí většinou v říjnu. Od července do listopadu může patřit příležitostně i hurikánům. Kuba má ale velmi funkční systém na jejich monitoring.

Za nejkrásnějšími plážemi

Přibližně 80 kilometrů na jih od kubánského pobřeží se nachází souostroví Canarreos. Nejznámějším z několika set ostrůvků, které spadají do tohoto území, je vápencový ostrov Cayo Largo. Ten je pouze 20 kilometrů dlouhý a 3 kilometry široký. Nabízí vám ten největší luxus, který si dovedete představit. Přesvědčí i ty nejnáročnější klienty.

Foto: Shutterstock

K odpočinku vás přímo vyzývá 27 kilometrů bílých pláží, které současně poskytují opravdové soukromí. Oproti jiným ostrovům zde vládně uvolněnější atmosféra, a tak je zde na vybraných místech dokonce tolerováno opalovat se i „nahoře bez“. Ostrov si oblíbí zejména turisté toužící po rajském klidu v panenské přírodě, takže pokud zde očekáváte rušné centrum, kde se můžete bavit až do rána, vyzkoušejte raději letovisko Varadera. Na druhou stranu je odstřižení se od okolního světa  dokonalým balzámem na duši i tělo. Na ostrově se nachází i mezinárodní letiště, které je od Havany vzdáleno pouze na 40 minut letu. A při přistávání se vám nabízí úchvatná podívaná na tyrkysovou hladinu Karibského moře.

Dovolená v robinsonském stylu

I na Cayo Coco, stejně jako na Cayo Largo, naleznete neutuchající klid. Společně tvoří ta nejkrásnější letoviska na Kubě. Cayo Coco je spojeno 17kilometrovou dlouhou hrází s pevninou a nabízí klidnou a pohodovou atmosféru, kterou můžete vychutnávat na 22kilometrovém pobřeží s čistými a nepřeplněnými plážemi. Ačkoliv jsou zde postaveny moderní hotelové komplexy, nijak nenarušují ráz karibské přírody. Název ostrova pochází od výskytu ibisů bílých neboli „coco bird“, kteří jsou zároveň symbolem ostrova.

Foto: Hana Bursíková

Cayo Coco přitahuje svým jedinečným podmořským životem a vysokými teplotami moře milovníky potápění z celého světa. Kolem celého souostroví Jardines del Rey (Královské zahrady), kam právě Cayo Coco patří, se nachází 400 kilometrů dlouhý korálový útes. Jeho délka ho řadí hned na druhé místo, a to za největší Velký bariérový útes u australského pobřeží.

Dovolenou na obou ostrovech si rozhodně užijete. Pro zpestření příjemných dnů v místech, kde se zastavil čas, doporučujeme vyrazit na výlet do nedalekého okolí. Zajímavá je plavba katamaránem podél korálových ostrůvků. Navštívit můžete ostrov Cayo Iguanas. Jak už název napovídá, ostrůvek je domovem leguánů. Častým cílem s mnoha hotely je i ostrov Cayo Santa María. I zde na vás čeká křišťálově čisté moře s tyrkysovým nádechem, jemný bílý písek na plážích posetých palmami, pod kterými si můžete vychutnat pravý kubánský doutník. Doporučujeme ten, který byl vyroben v továrně a prošel kontrolou.

Foto: Hana Bursíková

Chuť ostrovů

Pokud míříte na Kubu, nelze vynechat proslulý kubánský rum, jenž slouží jako základ do množství míchaných nápojů, ale typicky patří do Daiquirí, Mojita, Cuba Libre apod. Příznivci langust a mořských plodů zde mohou za velice přijatelné ceny konzumovat z nich připravené pokrmy. Mezi typické kubánské patří Congrí (rýže s barevnými fazolemi) a Moros y Cristianos (rýže s černými fazolemi). Nemusíte se však stravovat pouze v hotelových resortech nebo klasických restauracích, máte možnost stravování i v soukromí v tzv. “paladarech”, kde jsou zpravidla stejné ceny a kvalita obsluhy je dobrá. Dbejte však opatrnosti s konzumací potravin od drobných prodejců na ulici, není to doporučováno.

Foto: Shutterstock

Co je dobré vědět před cestou?

Čeští turisté potřebují k cestě na Kubu platný cestovní pas a hlavně vízum. Jeho cena se pohybuje přibližně okolo 700 Kč. Vízum turistům pohodlně vyřídí cestovní kancelář, přes kterou zájezd sjednáte. Tzv. turistická karta opravňuje k pobytu na území Kuby po dobu 30 dnů a může být o dalších 30 dnů prodloužena za poplatek, který činí 25 dolarů.

Upozorňujeme, že turistickou kartu je zapotřebí si objednat již před vaším odletem na Kubu. Není možné ji získat až po příletu na tamní letiště. Cestujete-li do Kuby za jiným než turistickým účelem, musíte zažádat o udělení víza na konzulárním oddělení. Jeho cena se pohybuje okolo 35 dolarů. Před cestou je dále nutné uzavřít cestovní pojištění. Je možné, že jeho platnost budou kontrolovat již při příletu na letiště. Pokud ho mít nebudete, budete si ho muset sjednat komplikovaněji přímo na letišti. Cenově se pohybuje okolo 1,5 až 3 EUR na den.

Výhodnou měnou je euro

Jedním z důsledků složité ekonomické situace na Kubě je dvojí měna. Platí zde konvertibilní kubánské peso (CUC) a národní kubánské peso (CUP). Ovšem jako turisté můžete platit pouze v kubánském konvertibilním pesu. Národní kubánské peso je určeno pouze pro místní obyvatele.

Hotovost si můžete vyměnit přímo na letišti po vašem příletu, dále pak v hotelích, bankách a ve státních směnárnách Cadeca. Směnit raději dolar nebo euro? Doporučujeme mít s sebou eura, výměna dolarů může být totiž méně výhodná s ohledem na zavedení poplatku ve výši 20 %. V některých turistických oblastech, a to zejména Varadero, Cayo Largo, Cayo Coco, Holguin aj., je dokonce možné zaplatit přímo eurem (orientační kurzy 1 CUC=cca 0,9 USD; 1,20 EUR; 24 CUP). Díky znovunavázání komunikace s USA se ale konečně po mnoha letech ekonomických problémů možná Kubě blýská na lepší časy.

Foto: Hana Bursíková

Kuba má přísné omezení ve věcech, které si můžete dovézt. Do země rozhodně nevozte potraviny a zbraně. Je vhodné sledovat stránky MZV České republiky, které mají aktuální informace a uvádějí i množství povolených věcí k dovozu i následnému vývozu. A to i pokud byste si přáli odvézt na památku tolik oblíbený rum. I oblast nakupování má svá specifika, na některé potraviny je zde zaveden přídělový systém. Jako turista máte ale oproti místním více možností. Pro cizince jsou zde zřízeny speciální obchody. Vyplatí se vám mít s sebou vždy hotovost. Nespoléhejte jen na platby platebními kartami, speciálně na ty, které jsou provozované společnostmi z USA, na Kubě je nelze použít.

Zdravotní rizika nejsou téměř žádná, pouze se nedoporučuje pít vodu z kohoutku, ale balenou vodu kvůli hepatitidě typu A a B. Lékařská péče pro cizince je na velice dobré úrovni. V hlavním městě Havaně jsou cizinci ošetřováni v nemocnici Clinica Central Gira Garcia, ale ani jinde se nemusíte o své zdraví obávat. Většina turistických center má své vlastní hotelové lékaře.

Důležitá telefonní čísla:

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585 Nemocnice ”Clínica Central Cira García” 204-2811 až 14

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585 Nemocnice ”Clínica Central Cira García” 204-2811 až 14 Kardiovaskulární ambulance 40-5093, 40-5094

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585 Nemocnice ”Clínica Central Cira García” 204-2811 až 14 Kardiovaskulární ambulance 40-5093, 40-5094 Mezinárodní klinika na Varaderu ”Clínica Internacional Varadero” (056)66-7226

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585 Nemocnice ”Clínica Central Cira García” 204-2811 až 14 Kardiovaskulární ambulance 40-5093, 40-5094 Mezinárodní klinika na Varaderu ”Clínica Internacional Varadero” (056)66-7226 Letiště José Martí (inf. o mezinárodních linkách) 33-5777

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585 Nemocnice ”Clínica Central Cira García” 204-2811 až 14 Kardiovaskulární ambulance 40-5093, 40-5094 Mezinárodní klinika na Varaderu ”Clínica Internacional Varadero” (056)66-7226 Letiště José Martí (inf. o mezinárodních linkách) 33-5777 Policie 867 7777

První pomoc 55-1185,55-1584,55-1585 Nemocnice ”Clínica Central Cira García” 204-2811 až 14 Kardiovaskulární ambulance 40-5093, 40-5094 Mezinárodní klinika na Varaderu ”Clínica Internacional Varadero” (056)66-7226 Letiště José Martí (inf. o mezinárodních linkách) 33-5777 Policie 867 7777 Hasiči 867-5555

Panataxi 55 5555

Reklama

Výběr článků

Načítám