Někteří vyrazili do uliček v labyrintu vinných sklepů nad obcí s názvy Ryzlinková, Frankovková a dalších odrůd vín z centra Bílovic pěšky, jiní využili služeb početných taxikářů, vinobusu nebo koňských povozů. Dobře věděli, že je čeká náročný den s mnoha kilometry v nohou. Vždyť dobře značené trasy mezi sklepy a vinohrady mají kolem 15 kilometrů a s každou ochutnanou skleničkou byly na hodně hřejivém sluníčku další kroky těžší a těžší.

Hodně ochutnávačů, kteří přijeli především z Čech, vyhledávalo především vzorky nejlepší odrůdy vyhlášené pro Velkobílovickou oblast pro rok 2015. Stal se jí po tajném hlasování Ryzlink vlašský.

Mezi návštěvníky byla však hodně slyšet i slovenština, mluvilo se zde i dost polsky, přijeli i návštěvníci z Německa a dalších zemí. Bez ohledu na národnost byli z dálky všichni dobře rozeznatelní. Na krku fialový pytlíček se sklenkou, která byla ozdobena slípkou – tedy oficiálním znakem zdejších vinařů.

Koštovalo se ve více než 50 sklepech.

Koštovalo se ve více než 50 sklepech.

FOTO: Miroslav Homola, Právo

„Ryzlink vlašský je pozdější odrůda a má i v tak teplém ročníku, jako byl 2015, dostatek kyselinky a svěží ovocitost,“ vysvětlil mluvčí Spolku Velkobílovičtí vinaři Stanislav Hrabal. V oblasti Velkých Bílovic je v Ryzlinku vlašském cítit vlašský ořech, žlutá nebo zelenožlutá dužnina jablka, květinové aroma a bylinky.

„Vynikající je například v Přední hoře, od Kapličky až po sklepy,“ poznamenává Hrabal. „Hodí se hlavně k sladkovodním dravým rybám, jako je pstruh nebo štika, taveným sýrům, jemně upravené drůbeži. Jeho robustní formy jdou i k smaženým sýrům a masům obaleným v těstíčku s vlašskými ořechy,“ vyjmenoval Hrabal.