Hlavní obsah

Brno předběhlo Prahu i New York. V žebříčku nejlepších měst pro žití

Novinky, fis

V žebříčku serveru Numbeo.com předběhla moravská metropole úrovní kvality života nejen Prahu, ale také světová velkoměsta, jako je San Francisko, Tokio, Paříž, Londýn či New York. Lépe než poslední tři zmíněná města se umístila dokonce i slovenská Bratislava. Vítězem se stala australská Canberra.

Foto: Profimedia.cz

Kašna Parnas v Brně

Článek

Server Numbeo.com svůj žebříček kvality života v jednotlivých městech sestavoval na základě vyhodnocování různých faktorů, jako je bezpečnost, spotřebitelské ceny, zdravotní péče, ceny nemovitostí, míra znečištění ovzduší či kupní síla. V seznamu se objevila města napříč světovými kontinenty.

První příčku z celkových 143 obsadila australská Canberra. Austrálii patří i druhé místo, konkrétně městu Adelaide, šestá příčka, na níž je Melbourne a deváté místo obsazené městem Brisbane.

V první desítce je dále Curych a Ženeva ve Švýcarsku, skotský Edinburgh, německý Mnichov, Wellington na Novém Zélandu a Victoria v Kanadě. Zatímco Praha skončila 58. v pořadí, Brno získalo 46. příčku. Těsně tak předběhlo portugalské Porto.

Úctyhodnému umístění Brna pomohly ve srovnání se světovými velkoměsty nejen nižší ceny, díky nimž si obyvatelé mohou leccos dopřát, ale například také vysoký bezpečnostní index či dobrá úroveň zdravotní péče. Naopak slabinou jsou ceny nemovitosti v porovnání s příjmy obyvatel města.

Jako poslední se v žebříčku umístilo Ho Či Minovo Město ve Vietnamu. Mimo jiné kvůli velké míře znečištění ovzduší, jehož hodnoty se v indexu dostaly do záporných čísel.

Tabulka měst podle úrovně kvality života podle serveru Numbeo.com
1.Canberra (Austrálie)
2.Adelaide (Austrálie)
3.Curych (Švýcarsko)
4.Edinburgh (Skotsko)
5.Mnichov (Německo)
...
46.Brno (Česká republika)
...
58.Praha (Česká republika)
...
143.Ho Či Minovo Město (Vietnam)

Reklama

Výběr článků

Načítám